Roger Federer. Foto: TT

Hubert Hurkacz slog ut barndomsidolen Federer

Uppdaterad
Publicerad

Hubert Hurkacz skrällde och besegrade sin barndomsidol Roger Federer med 6-3,7-6(7-4),6-0 i kvartsfinalen i Wimbledon. Federer slog ut en backhand grovt och den 14-seedade polacken kunde fira vinsten med att hoppa upp och ner på centercourten.

– Jag vet inte vad jag ska säga, det är superspeciellt. Han var min idol sedan jag var ett barn. Det var en barndomsdröm att få spela mot honom här. Han har gjort så många speciella saker och tack för ert stöd, säger den 24-årige polacken till publiken i Eurosports sändning.

Före årets Wimbledon hade Hurkacz inte tagit sig förbi tredje omgången i en Grand Slam-turnering.

Luften gick ur Federer i tredje set

Efter andra sets tiebreak gick luften helt ur Federer som blev nollad –  och det i Wimbledon som han vunnit åtta gånger.  Det var första gången sedan 2002 som Federer förlorade en match i Wimbledon i tre raka set. Det är första gången någonsin som Federer blivit nollad i ett set i Wimbledon.

Federer ledde med 3-0 i andra set som togs till tiebreak. Där gjorde schweizaren flera grova misstag och förlorade det med 4-7. På en av bollarna tappade Federer, som fyller 40 år om en månad, fotfästet vilket var symptomatiskt för matchen i stort. Federer har inte kvar sin gamla fysik och tajming.

Frågan som alla tenniskännare nu ställer sig är om det var Federers sista match i Wimbledon. Federer har gjort 22 raka starter i Wimbledon sedan debuten 1999. Turneringen ställdes in på grund av pandemin förra året.

ARKIV; Här ryker Federer ihop med domare och motståndare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.