Premiärministern öppnar för Djokovic: ”Finns en möjlighet”

Uppdaterad
Publicerad

Novak Djokovic har kastats ut ur Australien.

Vanligtvis innebär en deportering automatiskt att man inte kan få visum i landet under de tre efterföljande åren.

Men det finns en öppning för världsettan som kan göra att han återvänder redan till nästa års turnering.

Under söndagen lämnade han landet efter de många turerna kring serbens vara eller icke vara i Australien. Beslutet av den federala domstolen innebär i vanliga fall att han inte kan beviljas ett nytt visum på tre år.

Men enligt lag kan han beviljas visum om landets immigrationsminister anse det finnas tillräckligt övertygande eller starka skäl till det.

Australian Open

– Jag kommer inte att förutsätta något av det eller säga något som omöjliggör för ministern att ta de beslut han måste ta, säger Australiens premiärminister Scott Morrison till 2GB radio enligt Reuters.

”Finns en möjlighet”

Han fortsätter:

– Det gäller över en treårsperiod, men det finns en möjlighet att återvända under de rätta förutsättningarna. Och det kommer att övervägas när det är dags.

Den 34-åriga serben var ”extremt” besviken över söndagens beslut som innebar att han inte fick möjligheten att försvara sin titel i Australian Open.

Klipp: Bakgrunden till turerna och synen på vaccin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet