Rebecca Peterson tog i morse sin första WTA-titel när hon vann i Kina. Foto: Bildbyrån/Arkiv/Sntv

Rebecca Peterson överlägsen i finalen – tog sin första singeltitel

Uppdaterad
Publicerad

Rebecca Peterson tog sin första WTA-titel i singel när hon besegrade Elena Rybakina från Kazakstan med 2-0 i set, 6-2, 6-0.
– Det känns fantastiskt att ta första WTA-titeln, säger Peterson till SVT Sport.

Rebecca Peterson var framme i sin första WTA-final i singel, där hon ställdes mot den 69-rankade kazakiskan Elena Rybakina i Jiangxi Open. Väl där gjorde hon processen kort med Rybakina och vann i två raka set, 6-2, 6-0 efter att ha dunkat in matchbollen efter en dryg timmes spel.

– Jag är otroligt glad över den här veckan och det jag åstadkommit. Jag hade det som ett delmål det här året att jag skulle ta en WTA-titel, så jag är glad över att jag har uppnått det delmålet, säger hon till SVT Sport.

78-rankade Peterson fick en smakstart när hon lyckades bryta Rybakinas serve direkt i det första gamet och bröt sedan igen fram till 5-2. Med chans att serva hem första set låg svenskan under med 0-30, men via bland annat ett serveess lyckades hon ta sig fram till setboll som hon förvaltade via en forehandkross, fram till 6-2.

Dominerade i andra set

I det andra setet kom den femteseedade svenskan ut och dominerade fullständigt och ryckte åt sig en 4-0-ledning. I gamet efter såg Peterson ut att darra en aning då Rybakina lyckades rädda fyra breakbollar innan Peterson förvaltade den femte, fram till 5-0 och chans att serva hem matchen. Peterson förvaltade den första matchbollen när hon dunkade in serven och kunde höja armarna i luften.

– Jag är väldigt glad över hur jag genomför dagens final, med tanke på att det var min första final. Det känns fantastiskt att ta första WTA-titeln, säger Peterson till SVT Sport.

Serven nyckeln

Bakom segern var stabilt servande från Peterson, där hon tappade nio bollar totalt, samtidigt som hon även höll sina egna misstag till ett minimum.

– Jag tycker att jag har servat bra hela veckan faktiskt. Och det har varit något som hjälpt mig i många viktiga lägen under många av de här matcherna.

Peterson har under året fått möta många högt rankade spelare, vilket är något som hon har tagit med sig mycket från.

– Jag har spelat många tuffa matcher i år. Det har hjälpt mig, och jag har varit i många pressade situationer. Jag har tagit med mig mycket från det, säger hon.

Tackar de som hjälpt henne på vägen

Efter hennes första WTA-titel så är hon tydlig med att det inte bara är hon, utan ett team bakom henne som gjort att hon kommit dit hon är i dag. Hon passade på att i segerintervjun på planen tacka hennes pappa, men det är inte bara han som betytt mycket för henne säger hon.

– Det är väldigt ofta som man glömmer att tacka de personerna, och uppskatta dem som alltid jobbar kring en varje dag och gör sitt bästa för att jag ska kunna bli den bästa versionen av mig själv. Jag vill bara ta tid att tacka dem, och de vet vilka de är.

Genom segern är hon nu den åttonde svenskan att vinna en WTA-titel i singel efter Ingrid Löfdahl Bentzer, Catrin Jexell, Catarina Lindqvist, Cecilia Dahlman, Åsa Svensson, Sofia Arvidsson och Johanna Larsson. Peterson har sedan tidigare en WTA-titel i dubbel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer