Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ser när Kanada säkrar segern i Billie Jean King Cup. Foto: Raul Caro

Rekordsumma till Kanada efter första vinsten i Billie Jean King Cup

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har Kanada vunnit Billie Jean King Cup. Leylah Fernandez vann den avgörande matchen mot Jasmine Paolini med 6-2,6-3 och såg till att man slog Italien med 2-0.

21-åriga Fernandez slog igenom när hon gick till final i US Open för två år sedan men har sedan dess inte fått det att stämma fullt ut. Söndagens fullträff i Sevilla var efterlängtad.

– Det känns fantastiskt och jag är extremt stolt över att jag kunde få representera Kanada på den största scenen, sade Fernandez i intervjun på banan.

Billie Jean King Cup

– Att göra det inför Billie Jean, det betyder allt för mig, för oss och förhoppningsvis kan vi fortsätta, fira ikväll och bara ha kul, sade den 35-rankade Fernandez.

Doldisen, 18-åriga Marina Stakusic, rankad 258:a, gav Kanada ledningen efter att ha slagit Martina Trevisan med 7-5,6-3 i den första singeln.

Med 2-0 behövdes inte den avslutande dubbeln att spelas. Noterbart är att 2019 års vinnare i US Open Bianca Andreescu saknades för Kanada på grund av en ryggskada.

Sverige förlorade i playoff mot Storbritannien

För segern fick det kanadensiska tennisförbundet rekordsumman 26 miljoner kronor – så mycket har aldrig delats ut i turneringens 60-åriga historia (hette först Confederations Cup).

Sverige förlorade i playoff mot Storbritannien, detta för att nå kvalspelet med de bästa länderna med 3-1. I ett fullsatt Copper Box i London var det ett annat format än i finalspelet.

372-rankade Kajsa Rinaldo Persson skrällde med att vinna mot 93-rankade Jodie Burragie med 6-4,6-1 under lördagen. I första set låg svenskan under med 0-4 men tappade därifrån bara ett game.

– Det här är en av mina största segrar i karriären, sade Rinaldo Persson.

Caijsa Hennemann förlorade båda sina singlar.

Sverige fick tunga återbud dagarna före tävlingen när ettan och tvåan Rebecca Peterson och Mirjam Björklund lämnade återbud på grund av skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Billie Jean King Cup

Mer i ämnet