Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Casper Ruud slog ut Matteo Berrettini ur US Open. Foto: Discovery/Bildbyrån

Ruud bryter ny mark – första semifinalen i US Open

Uppdaterad
Publicerad

Norrmannen Casper Ruud vann kvartsfinalen mot Matteo Berrettini med 6-1,6-4,7-6(7-4) och gick till sin första semifinal i US Open. Vid slutseger i turneringen kan han bli ny världsetta.

– Självklart kommer jag att gå för det, det är en extra motivation, säger Ruud.

Efter att Ruud varit överlägsen i de två första seten kom Berrettini tillbaka i tredje och bröt fram till 2-0 och såg ut att ha kontroll men Ruud bröt tillbaka och det fick avgöras i tiebreak. Ruud växlade upp och gick fram till 6-2 och fyra raka matchbollar. Han avgjorde på den tredje och vann tiebreaket med 7-4.

– Det var den bästa start jag haft i en match, allt gick min väg men blev lite nervös i slutet av andra set (ledde det med 5-1) eftersom det nästan gick för bra. Det kändes som om jag gick på vatten och det kan man ju inte. Jag kunde ta hem setet och till slut matchen efter ett hårt tredje set, säger Ruud från banan i Eurosports sändning.

”Allt han rörde vid förvandlades till guld”

– Allt han rörde vid i första set och långt in i andra förvandlades till guld, säger experten Mats Wilander.

Ruud är en av flera spelare som kan sluta som ny världsetta beroende på utfall efter turneringen i New York. Ett minst sagt häftigt lyft i så fall för en person som nu är sjua.

– Jag vill ärligt talat inte prata för mycket om det men det är något man drömt om sedan man var liten. Jag hade faktiskt ingen aning om det. Jag blev överraskad över att det kunde bli så när jag fick höra om det. Om jag är sällsynt lyckligt lottad kan det bli på det viset och självklart kommer jag att gå för det, det är en extra motivation, säger 23-årige Ruud som är förste norrman att nå semin i US Open.

I våras gick Ruud till final i Franska öppna på favoritunderlaget grus men hade inget att sätta emot Rafael Nadal som vann sin 14:e titel på Roland Garros.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.