Casper Ruud har haft ett fantastiskt tennisår och är nu klar för semifinal i ATP-slutspelet där han debuterar. Foto: TT

Casper Ruud vände till sensationell semi i ATP-slutspelet

Uppdaterad
Publicerad

Casper Ruud kvalade i sista stund in som första norrman till ATP-slutspelet i dess 51-åriga historia.

I dag vände Ruud mot Andrej Rublev och vann med 2-6,7-5,7-6(7-5) och är sensationellt klar för semifinalen.

– Rublev slår till bollen hårdare än kanske någon annan på touren och jag hoppades på att få chansen på andraservarna och möta hans hårda slag med lika hårda. Jag spelade smart på de viktiga bollarna men vet inte hur jag kunde vinna, säger Ruud i Eurosports sändning från Turin.

Precis som tidigare växte åttonderankade Ruud in i matchen och fick allt större utdelning på världsfemman Rublevs andraservar. I skiljeset var det jämnt boll för boll och båda spelarna såg nervösa ut på den snabba hardcourtbanan.

Avgjorde med ett serveess

I tiebreaket avgjorde Ruud på sin andra matchboll som var ett serveess. Han gick med utsträckta armar och bara tog in ögonblicket efter första segern mot Rublev i det femte mötet. I morgon i semifinalen väntar världstvåan och US Open-vinnaren Daniil Medvevev som han förlorat mot de två gånger de mötts.

– Jag försöker bara njuta av ögonblicket och ser redan fram emot matchen i morgon. Jag har förlorat mot Medvedev, som är en av världens bästa spelare, och vet ungefär vad jag behöver göra. Jag undrar ibland hur han får in bollarna och jag måste vara på topp för att kunna störa honom, säger Ruud leende inför den minst sagt svåra uppgiften.

I den andra semin i morgon möts världsettan Novak Djokovic och OS-mästaren Alexander Zverev.

MER TENNIS: Muguruza vinner WTA-slutspelet (18 november 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.