Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jelena Rybakina (t.h) besegrade Anhelina Kalinina, som skadade sig. Foto: TT

Till slut brast det för ukrainskan: ”Jag kan inte gå på mitt vänstra ben”

Uppdaterad
Publicerad

Anhelina Kalinina har gjort sensation i Rom efter maratonmatch efter maratonmatch med en kropp som blivit allt mer sliten. I hennes största match i karriären, finalen, brast det efter första set.

– Jag kan inte gå på mitt vänstra ben, sade Kalinina när hon gick fram till domaren och bröt matchen mot Jelena Rybakova.

Världssexan ledde med 6–4, 1–0 när Kalinina från Ukraina tvingades att kasta in handduken till följd av skada.

47-rankade Kalinina spelade den längsta matchen på WTA-touren i onsdags när hon slog Beatriz Haddad Maia efter 3.41. I fredags slog hon ryskan Veronika Kudermetova efter 2.51 och vägrade skaka hand efter matchen på grund av politiska skäl. Efter bägge dessa matcher hade hon tappat känseln i benen och kunde knappt gå.

– Jag nådde min fyska gräns i dag. Jag försökte men efter typ två, tre games gick det inte. Jag försökte men det var helt omöjligt, säger Kalinina till WTA:s hemsida.

Turneringen i Rom hade Grand Slam-format med 128 startande.

– Jag är mest nöjd med hur jag kämpade de här två veckorna, säger Kalinina som kramade om Rybakina, som föddes i Moskva men bytte till Kazakstan 2018, efter det abrupta slutet efter 65 minuter. 

Kalinina lyfte till nummer 25 på rankingen

– Jag hoppas att du återhämtar dig till Franska öppna, säger Rybakina i sitt segertal.

23-åriga Rybakina är den första spelaren att säkra två WTA 1 000-titlar den här säsongen efter att ha vunnit i prestigefyllda Indian Wells tidigare i år. Hon kom också till final i Australian Open. Rybakina kommer i och med segern att klättra till fjärdeplatsen i världsrankingen inför Franska öppna.

Kalinina gjorde ett jättekliv med 22 platser till nummer 25 på rankingern, vilket innebär att hon kommer att vara seedad om hon kan spela i Paris, där turneringen inleds nästa söndag 28 maj.

Rybakina är den tredje kvinnan att nå finalen i Australian Open, Indian Wells, Miami och Rom under samma säsong, något bara Monica Seles och Maria Sjarapova tidigare lyckats med, 1991 respektive 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.