Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aryna Sabalenka utnyttjade sitt psykologiska övertag när hon vann i Madrid. Foto: TT

Sabalenka bröt med mental rådgivare – vände i Madrid

Uppdaterad
Publicerad

Belarusiskan Aryna Sabalenka vände mot egyptiskan Mayar Sherif och vann kvartsfinalen i Madrid med 2-6,6-2,6-1.

– Jag utnyttjade att jag är en toppspelare i det tredje setet, säger Sabalenka.

Världstvåan Sabalenka, som vann Australian Open i vintras, bröt inför säsongen med sin mentala rådgivare och ville lösa de psykologiska utmaningarna på egen hand.

Hon har under karriären haft problem med att vinna matcher som inte gått hennes väg. Sabalenka gjorde mängder med egna misstag men kunde trots allt vinna matchen.

– Jag blev tokig på mig själv och kunde ha skrikit och kastat racketen eftersom jag gav henne så många chanser att vinna, säger Sabalenka enligt Reuters.

Den första Grand Slam-vinsten i Australien har gett Sabalenka ett psykologiskt övertag, vilket märktes mot 59-rankade Sherif, som blev första egyptiska att nå kvartsfinal i en Masters 1000-turnering.

Ett stycke kinesk historia i herrklassen

– Som en toppspelare är du lugnare och förstår saker bättre medan en mer orutinerad spelare överarbetar det. Så jag utnyttjade att jag är en toppspelare, säger Sabalenka.

I herrklassen skrev Zhang Zhizhen ett stycke historia när han som första kinesiske herrspelare nådde kvartsfinal i en Masters 1000-turnering. I en galet dramatisk match räddade han tre matchbollar mot Taylor Fritz och vann med 3-6,7-6(7-5),7-6(10-8), där amerikanen vann poängen med 112-99.

– Jag försöker bara att göra mitt bästa, säger den 99-rankade Zhang som i nästa match möter 121-rankade Aslan Karatsev som överraskande slog ut världstrean Daniil Medvedev med 7-6(7-1),6-4.

– Jag ska berätta en hemlighet. När jag mötte Karatasev på träning vann han med 6-0, säger Zhang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.