Williams och Osaka var bättre vänner efter den här matchen än för ett år sedan. Foto: TT

Repris på skandalfinalen – då tog Serena revansch

Uppdaterad
Publicerad

Ett knappt år efter skandalfinalen i US Open så möttes de igen.

Men den här gången var Serena Williams i balans, besegrade världstvåan Naomi Osaka i två raka set och avancerade till semifinal i Rogers Cup i Toronto.

– Hon har slagit mig två gånger så jag ville verkligen visa mitt bästa jag i dag, säger Williams.

US Open-finalen i fjol mellan den 23-faldiga grand slam-vinnaren Serena Williams och Naomi Osaka, som då aldrig hade vunnit en final, gick till historien som en skandalmatch. För Williams, som fick ett stort utbrott på banan, slutade matchen i tårar efter att hon två gånger blivit straffad av domaren.

– Mitt hjärta gick i tusen bitar. Varför är det så att när en kvinna är passionerad så blir hon stämplad som känslomässig, galen och irrationell. Men när en man är det så anses han vara passionerad och stark, sade Williams senare om matchen till Sports Illustrated.

I natt möttes de för första gången igen och Williams fick då revansch efter förra årets skandal. Storstjärnan tog sin första seger någonsin mot Osaka efter att ha vunnit i två raka set (6-3, 6-4).

Sprang in i en stolpe

Till skillnad från US Open-finalen var Williams helt i balans och kontrollerade mästerligt matchen mot den för tillfället formsvaga Osaka.

– Vi har inte mött varandra sedan den där dagen i New York och det var en riktigt bra dag för henne. Hon har slagit mig två gånger så jag ville verkligen visa mitt bästa jag i dag, säger Williams.

Vid ställningen 3–1 i andra set gick ett sus genom publiken sedan Williams sprungit in i en stolpe när hon rusade fram mot nätet för att hinna ikapp en stoppboll. Hon tog sig direkt för högerarmen, men lugnade domaren genom att säga ”jag klarar mig, jag klarar mig”.

I nästa omgång ställs Williams mot tjeckiskan Marie Bouzkova, som avancerade efter att Simona Halep tvingats avbryta deras match på grund av en hälseneskada.

Årets US Open är mindre än tre veckor bort och Williams jagar då sin 24:e grand slam-titel i karriären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.