Maria Sjarapova. Foto: Bildbyrån

Sjarapova om kritiken: ”Jag vet att jag är respekterad”

Uppdaterad
Publicerad

Maria Sjarapovas comeback efter dopningsavstängningen har delat tennisvärlden. Själv påverkas hon inte inför mötet med Roberta Vinci i Stuttgart. – Jag vet att jag är respekterad, säger ryskan.

Femton långa månader är över för tennisstjärnan Maria Sjarapova.

I Stuttgarts WTA-turnering, som lade hennes första match på onsdagen för att dopningsavstängningen skulle hinna löpa ut, gör den 30-åriga ryskan comeback.

Inte för dopade

Hon ställs mot italienskan Roberta Vinci. Skulle Sjarapova gå vidare ställs hon mot Jekaterina Makarova som slog ut polskan Agnieszka Radwanska, en av spelarna som hårdast kritiserat Sjarapovas ”gräddfil” in i turneringen.

– Den här typen av biljett in i turneringen borde vara till för spelare som har tappat i rankning på grund av skada, sjukdom eller någon annan oväntad händelse. Inte för någon som har stängts av för dopning. Maria borde ta sig tillbaka på något annat sätt, genom att börja med mindre turneringar, säger Radwanska.

Får wildcard

Sjarapova testade positivt för meldonium under Australian Open förra året. Hon funderade inte på att lägga av, trots att avstängningen innebär att hon är orankad och att hon måste lita till wildcard från arrangörerna för att få spela på WTA-touren.

Hon hoppas få spela Franska mästerskapen i Paris, Grand Slam-turneringen som hon vann 2012 och 2014 och som i år inleds den 22 maj, där hon skulle vara en av favoriterna i avsaknad av gravida världsettan Serena Williams, USA.

Detta har hänt

2016

26 januari: Maria Sjarapova förlorar kvartsfinalen i Australian Open mot Serena Willams.

7 mars: Sjarapova kallar till en presskonferens på ett hotell i Los Angeles och meddelar att hon testats positivt för meldonium. Hon stängs av från tennisen under utredning.

8 mars: Nike, Tag Heuer och Porsche säger upp sina lukrativa sponsringskontrakt med Sjarapova.

15 mars: Sjarapova stängs av från uppdraget som FN-ambassadör.

24 mars: Internationella antidopningsbyrån Wada uppger att man avslöjat 123 fall av meldoniumdopning sedan ämnet förbjöds vid årsskiftet. Ett av fallen är den svenska löparstjärnan Abeba Aregawi.

13 april: Wada meddelar att idrottare som testats positivt för meldonium kan slippa straff eftersom man inte vet hur lång tid ämnet stannar kvar i kroppen.

8 juni: Sjarapova stängs av i två år av Internationella tennisförbundet. Ryskan meddelar att hon ska överklaga straffet till Idrottens skiljedomstol (Cas).

4 oktober: Cas kortar Sjarapovas avstängning till 15 månader.

2017

10 januari: Sjarapova meddelar att hon ska göra comeback i Stuttgarts WTA-turnering den 26 april – samma dag som avstängningen löper ut.

1 mars: WTA-turneringen i Rom delar precis som Stuttgart och Madrid ut ett wildcard till Sjarapova. Beslutet får hård kritik av herrarnas världsetta Andy Murray.

22 april: Sjarapova lottas mot italienskan Roberta Vinci i första omgången i Stuttgart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.