Foto: TT Nyhetsbyrån.

Sjarapova stängs av i två år – missar OS

Uppdaterad
Publicerad

Här är tennisens briserande bomb. Fixstjärnan Maria Sjarapova stängs av i två år för dopning av det internationella tennisförbundet, ITF – men accepterar inte domen. ”Jag kommer per omgående att överklaga domen”, skriver hon i ett uttalande på Facebook.

Sjarapova missar i och med avstängningen OS, men kommer att överklaga till Idrottens skiljedomstol, CAS.

– ITF har enhälligt kommit fram till att jag inte dopat mig avsiktligt, skriver hon

Testades positivt i januari

Och fortsätter:

– ITF har spenderat oerhört mycket tid och resurser för att försöka bevisa att jag har dopat mig avsiktligt, men enhälligt kommit fram till att jag inte har gjort det.

29-åringen testades positivt i samband med Australian Open i januari och därför gäller avstängningen retroaktivt från den 26 januari. 

Förklaringen – klickade inte på en länk

Den 7 mars gick hon själv ut med att hon brukat meldonium, som sedan årsskiftet 2015-2016 är dopningsklassat.

– Jag tar fullt ansvar efter ett stort misstag och ber om ursäkt, jag vill inte sluta min karriär på det här viset och hoppas på en andra chans, sade Sjarapova och gav också sin förklaring till varför dopat sig:

– Jag fick ett email från Wada (den internationella antidopningsbyrån) den 22 december om förändringarna på listan men jag klickade inte på den länken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.