Stefan Edberg var tränare för Roger Federer i två år. Foto: Bildbyrån

Stefan Edberg: ”En av de största idrottarna – alla kategorier”

Uppdaterad
Publicerad

I dag meddelade Roger Federer att han lägger av. I två år tränades han av den svenska tennislegendaren Stefan Edberg som nu hyllar sin tidigare adept.

– Han är en av de största idrottarna alla kategorier, alla sporter, säger Edberg till SVT Sport.

Det blev kring 20 år i den absoluta världseliten för Roger Federer, men nu är det över. Till slut var det skadorna som satte stopp för 41-åringen.

– Det är kanske inte helt överrsaskande. Roger har ju haft en fantastisk karriär och någon gång kommer man till slutet av sin karriär. Han har ju haft en hel del skador och det är klart att åldern spelar ut sin rätt. Det är samtidigt tråkigt, det blir ett stort tomrum, säger Edberg.

Mellan 2013-2015 var Edberg tränare för Federer som stannade på 20 grand slam-titlar.

– Han är en av de största idrottarna alla kategorier, alla sporter. Dels är han en fantastisk tennisspelare, men dessutom har han ju oerhörda kvalitéer utanför banan. Både som person och gentemot sponsorer och fans. Han är en väldigt komplett person på många sätt, säger Edberg som själv har vunnit sex grand slam-turneringar.

Vad minns du främst från din tid som tränare för Federer?

– Det var framför allt spännande att vara med i hans team och se hur han jobbar. Att vara nära under och innan matcherna. Man har ju sett några fantastiska träningar när han släpper loss och spelar avslappnat.

Vad innebär det för tennisen att han slutar?

– Det är klart att han har varit oerhört betydelsefull för tennisen. Det har varit en fantastisk trio med (Rafael) Nadal och (Novak) Djokovic som har dominerat tennisen i 10-15 år. Samtidigt fyller det på med nya stjärnor och det känns väldigt rolig. Det såg man ju i US Open med (Carlos) Alcaraz.

Hur högt rankar du honom i tennishistorien?

– Han är kanske den främsta tennisspelaren och även inom andra idrotter sticker han ut. Med tanke på de framgångar han har haft och storheten både på och utanför banan. Som tennisambassadör är han absolut den största någonsin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roger Federer. Foto: Bildbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.