Stefan Olsson Wimbledonmästare i rullstolstennis

Uppdaterad
Publicerad

Han har redan ett OS-guld i dubbel från London 2012. Nu är han Wimbledonmästare efter att ha besegrat världsettan Gustavo Fernandez i finalen med 7-5, 3-6, 7-5.

–Det coolaste som finns. Det finns inget större.

Det stod mellan Stefan Olsson, sjua på världsrankingen, och världsettan Gustavo Fernandez. Första set startade svajigt men efter att ha legat under med 5-3 kom Olsson igen och vann med 7-5. Andra set gick till argentinaren och i tredje var Olsson illa ute igen.

– Det var några nyckelbollar som jag lyckades vinna och jag visste att jag kunde vända det eftersom jag gjorde samma sak i första, säger Stefan Olsson.

Och det gjorde han. Efter 5-3 spelade han, som han själv beskriver det, ”drömtennis” och vann matchen med 7-5, 3-6, 7-5.

Det coolaste som finns

Stefan Olsson har spelat tennis i 16 år men aldrig vunnit en Grand slam-titel. Förra året spelade han final i Wimbledons första rullstolsturnering någonsin. Då förlorade han mot britten Gordon Reid. Nu möttes de i första matchen och Olsson hade bara vinst som alternativ.

– När jag såg att vi skulle mötas i första matchen tänkte jag att nu jävlar ska jag ta honom.

Och Olsson vann med 6-2, 6-3.

I semifinalen mötte han japanen Shingo Kunieda som har 20 Grand slam-titlar.  Svensken vann med 6-4, 6-2 för att gå vidare till final och bli Wimbledonmästare.

– Det är det coolaste som finns. Det finns inget större. Som tennisspelare är ju Wimbledon nåt man drömmer om, säger Stefan Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.