Tennisstjärnorna tvingas sitta i två veckors karantän inför Australian Open. Foto: Bildbyrån.

Tenniskarantänen – ett ”fängelse med wifi”

Uppdaterad
Publicerad

Australian Opens ledning försöker nu lugna tennisstjärnorna som tvingas sitta i två veckors karantän inför grand slam-turneringen.

Samtidigt kommer besked om att två spelare har testats positivt för covid-19.

Mer än 1 000 personer, spelare och ledare, flög i förra veckan till Australien för att påbörja två veckors karantän inför årets första grand slam-turnering som startar den 8 februari.

Totalt har det lämnats sju positiva coronatest, besked om tre positiva prover kom under tisdagen.

Australian Open

Ett 70-tal spelare som flugit tillsammans med någon smittad, bland dem svenske Elias Ymer, har tvingats till hård karantän vilket innebär att de inte får gå utanför sina hotellrum under två veckors tid. Resten får lämna hotellet för att träna fem timmar om dagen.

”Som fängelse med wifi”

Arrangören har fått många klagomål från spelare i karantän. Spanjoren Roberto Bautista Agut kallar det för ett fängelse med wifi. Och världsettan Novak Djokovic vill få möjlighet att avtjäna karantänsperioden i privata hem med tennisbana i stället för på hotellrum.

I en videokonferens med 500 spelare klargjorde turneringschefen Craig Tiley att inga undantag görs från reglerna.

– Majoriteten har varit fantastisk och stöttande. De vet att det här är vad de måste bidra med för att sedan få privilegiet att tävla om 80 miljoner dollar i prispengar, säger Tiley.

Omräknat till svenska kronor är den totala prissumman 516 miljoner kronor.

Azarenkas öppna brev

Tiley medgav dock att det är en nackdel för de 72 spelarna i hård karantän jämfört med de andra som får träna tennis fem timmar om dagen.

– Ja, det är inte helt rättvist när det gäller förberedelserna men vi gör vad vi kan för att utjämna orättvisorna.

Den 13-rankade belarusiskan Victoria Azarenka har i ett öppet brev skrivit att spelarna måste acceptera och stödja de lokala hälsoreglerna.

”Jag förstår all frustration och känslan av orättvisa. Men ibland händer saker och vi måste acceptera, anpassa oss och fortsätta framåt!”, skriver hon.

Några av de största stjärnorna, som Djokovic, Serena Williams, Naomi Osaka och Rafael Nadal har fått möjlighet att bo i Adelaide där de kunnat få hotellrum med balkong.

Fakta: Australian Open

På grund av coronapandemin flyttades årets första grand slam-turnering i tennis, Australian Open i Melbourne, fram tre veckor och spelas den 8–21 februari.

Kvalet tidigarelades och flyttades till andra länder. Herrarna kvalspelade i Doha i Qatar och damerna i Dubai i Förenade arabemiraten i förra veckan.

Alla inresande till Australien måste sitta i karantän i 14 dagar. Tennisspelarna har dock fått tillåtelse att lämna karantänen på hotellrummet fem timmar om dagen för att träna. Men de som kommit med samma flyg som någon som testas positivt för coronaviruset måste tillbringa all tid på hotellrummen.

Flera stjärnor har testat positivt inför turneringen. Det är amerikanskan Madison Keys och britten Andy Murray. Murray hoppas ändå kunna ställa upp i turneringen.

Tre svenskar är med i singelturneringen, Rebecca Peterson och bröderna Mikael och Elias Ymer. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet