Billie Jean King namnger tävlingen som tidigare hetat Fed Cup. Foto: Darron Cummings/AP/TT

Tennislegendaren namnger klassiska tävlingen Fed Cup

Uppdaterad
Publicerad

För första gången namnges en global lagtävling i tennis efter en kvinna.

Det är damernas lagtävling Fed Cup som döps efter den amerikanska tennisikonen Billie Jean King.

Namnbytet görs när tävlingen ändrar format nästa år och prispengarna ökat till motsvarande 105 miljoner kronor, skriver Internationella tennisförbundet i ett pressmeddelande. Samtidigt byter tävlingen alltså namn till Billie Jean King Cup.

76-åriga Billie Jean King vann under karriären tolv grand slam-titlar i singel. Hon var också en förgrundsfigur i kampen för jämlikhet inom tennisen.

”Ett arv”

– Det nya namnet är en passande hyllning till allt som hon åstadkommit och ger henne ett arv som kommer att leva vidare länge och inspirerar nya generationer av spelare och fans, säger det internationella tennisförbundets ordförande David Haggerty, i ett uttalande på förbundets hemsida.

Det är inte första gången Billie Jean King får namnge något stort. US Open-området i New York är även det uppkallat efter henne.

KLIPP: 200 dagar senare – Nadal tillbaka med besked

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.