Foto: Bildyrån

Oro för tomrum efter Serena Williams: ”Damtennisen har problem med identiteten”

Uppdaterad
Publicerad

US Open kan bli Serena Williams sista turnering. Fråga är vem som tar över på damtennistronen?

– Serena lämnar ett jättestort hål efter sig och det kommer inte gå att ersätta henne, säger tennisexperten Maria Strandlund Tomsvik.

Serena Williams meddelade i början av augusti att ”nu har nedräkningen börjat”. Det tolkas av många att hon kommer att lägga av efter US Open på hemmaplan i New York – efter över 20 år i världstoppen.

Med 23 grand slam-titlar är Williams den mest framgångsrika kvinnliga tennisspelaren i modern tid, endast Margaret Court har tagit fler – 24.

– I mina ögon finns det ingen som är i närheten av att bli lika dominant under lika lång tid. Det finns en utmaning för damtennisen att skapa nya superstjärnor, säger före detta spelaren och tennisexperten Maria Strandlund Tomsvik.

Saknar rivaliteten

– De senaste åren har flera olika spelare vunnit grand slam-titlar och frågan är om någon kan bli lika dominant som Serena Williams var tidigare. Japanskan Naomi Osaka, nuvarande världsettan Iga Swiatek från Polen och australiska Ashleigh Barty, som la av tidigare i år efter att ha vunnit Australian Open, har nämnts som kandidater till att ta över stafettpinnen.

Tenniskommentatorn och tidigare Davis Cup-kaptenen Fredrik ”Fidde” Rosengren om damtennisens staus.

– Damtennisen har problem med identiteten och vem som är den stora stjärnan just nu. När det hela tiden kommer nya namn och publiken inte känner igen de som spelar final blir det inte samma intresse, säger han.

TT: Behöver damtennisen en ny superstjärna?

– Superstjärnor behövs alltid, de är som ett lok som drar sporten framåt och lockar intresse från sponsorer och fans. Hela världen vet vem Serena Williams är och det finns flera duktiga unga spelare som är på väg framåt men ingen som drar på samma sätt just nu. Idoler, stjärnor och rivalitet behövs i alla idrotter och jag tror det är jätteviktigt att damtennisen får fram det ganska snabbt, säger Fredrik Rosengren.

En speciell motståndare

Tidigare svenska stjärnan Johanna Larsson, som lade av 2020, mötte Williams tre gånger. Resultatet: Tre förluster.

– Serena var en spelare som kunde otroligt mycket tennis, ibland drog hon ned tempot och ibland kom en stenhård serv. Jag visste aldrig vad jag skulle förvänta mig och jag tror att den oförutsägbarheten hjälpte henne mycket. Att ha haft en så stor profil har hjälpt sporten mycket med tv-rättigheter, biljettförsäljning och reklam, säger Johanna Larsson.

US Open startar på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.