Tränare Daniel Redén och hästen Propulsion efter vinsten i Elitloppet 2020. Foto: BILDBYRÅN

Propulsion vann Elitloppet – på femte försöket: ”Många tårar”

Uppdaterad
Publicerad

Efter fem försök är Propulsion segrare i Elitloppet. Men när ekipaget passerade mållinjen efter 1609 meter möttes de inte av applåder och jubel då Solvalla ekade tomt på grund av coronapandemin.

– Det är många tårar som runnit nedför kinderna idag, säger tränaren Daniel Redén till SVT Sport.

Det var en enorm spurt som gav Propulsion, med kusken Örjan Kihlström, segern då hästen ställde upp i Elitloppet för femte gången. Därmed vann de förstapriset på tre miljoner kronor.

– Fantastiskt skönt det här att han äntligen fick vinna sitt Elitlopp. Han har ju gjort så många bra försök, säger kusken Örjan Kihlström till SVT Sport och hyllar det faktum att hästen inte tävlat sedan i januari.

– Daniel (Redén) har gjort ett fantastiskt jobb med tanke på det.

Tvåa i loppet blev Cokstile med Christoffer Eriksson i sulkyn och trea blev Attraversiamo med kusken Erik Adielsson.

Propulsion stod för en mäktig insats redan i försöksheatet då han tog sig vidare trots att han fick tillbringa hela loppet ute i tredjespår. Propulsion hade två andraplatser som bästa placering sedan tidigare.

– Det har byggts upp under fem år det här. Han har vunnit allt men inte de två största loppen och det har väl gnagt i mitt huvud fastän jag sagt att han gjort det så bra. Man vill ju vinna, säger tränaren Daniel Redén till SVT Sport.

”Hån mot hästen att inte få tävla”

På grund av pandemin var det för första gången under 2000-talet bara fem hästar med utländska tränare som kom till start i Elitloppet. Sex av de åtta finalhästarna tillhörde också svenska tränare och Daniel Redén fick med alla sina tre bidrag – Propulsion, Missle Hill och Sorbet – i finalheatet.

Inför Elitloppet hade Propulsion inte startat sedan Prix d'Amerique i januari. Men är det här slutet?

– Vi får se men det skulle vara ett hån mot hästen om han inte skulle få tävla på i sommar. Han älskar att tävla. ”Proppen” är ”Proppen” och det finns ingen annan som han, säger en känslosam Redén.

KLIPP: Så körs Elitloppet utan publik:

Segrare 2015-2019

2019: Dijon, Frankrike (kusk Romain Derieux).

2018: Ringostarr Treb, Italien (Wilhelm Paal).

2017: Timoko, Frankrike (Björn Goop).

2016: Nuncio, Sverige (Örjan Kihlström).

2015: Magic Tonight (Örjan Kihlström).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.