Geir Vegard Gundersen (Norge) med hästen Support Justice. Foto: Thomas Johansson/TT Nyhetsbyrån

Norsk seger i Åby stora pris

Uppdaterad
Publicerad

Äntligen fick norske Support Justice vinna ett stort travlopp i Sverige. På lördagen vann han Åby stora pris efter skiljeheat mot svenske Västerbo Highflyer.

”Det här är väldigt stort”, sade Geir Vegard Gundersen.

Support Justice galopperade i första heatet och sparade därmed krafter till det andra. Där utnyttjade kusken Geir Vegard Gundersen hästens styrka. Ekipaget kom fram utvändigt ledande Mosaique Face 900 meter från mål. Sedan var det full fart hela vägen.

I början av upploppet var den norska segern klar.

I skiljeheatet mot Västerbo Highflyer satte Gundersen tidig press med sin starke sexåring. Redan i sista kurvan kopplade han ett grepp som han höll upploppet ner. Gundersen sträckte högerarmen i luften i en segergest.

– Jag väldigt glad och stolt. Det här var en styrkedemonstration. Support Justice är en fantastisk häst som jag har tränat sedan han var 1,5 år, sade Gundersen.

Daniel Redén har haft ett grymt travdygn. I fredags travade hans häst Delicious US nytt världsrekord för ston när hon vann på 1.08,6 i Bollnäs. I sulkyn satt Örjan Kihlström.

Dagen efter blev han sensationell tvåa i Åby stora pris med Västerbo Highflyer.

Körde själv

På Åby valde Redén att köra själv och det blev ny succé. Sjuåringen vann det första heatet säkert på 1.09,4 efter ett perfekt utfört arbete av Redén.

Ekipaget fick rygg på ledaren BBS Sugarlight som hade Mosaique Face utvändigt med Lutfi Kolgjini i sulkyn. Tempot var mördande och första kilometern travades efter 1.09,6. I sista kurvan kunde Redén glida ut i andraspår och inne på upploppet lyckades Västerbo Highflyer ta sig förbi en vilt kämpande Mosaique Face.

– Jag vet inte vad som händer med hästarna i stallet, de verkar sporra varandra. Sjukt stort av Västrbo Highflyer att vinna i dag eftersom jag innan året inleddes trodde att han hade nått sin topp. Men vi vågade testa med att rycka av honom skorna näst senast och det blev ytterligare en växel, kommenterade Redén.

Kontio till 9 999

V75-omgången avslutades med topplopp över lång distans.

Mellby Viking visade härlig styrka när han tog hem förstapriset på en halv miljon kronor. I sulkyn satt Jorma Kontio som tog seger nummer 9 999. Finländaren är Nordens överlägset segerrikaste kusk.

On Track Piraten fick hårt tryck i ledningen till en början och öppnade första varvet efter snabba 1.10,9. Kontio lade sig lugnt utvändigt om ledaren och var klart starkast över upploppet.

– Mellby Viking var jättefin i dag. Han tycker om långa distanser och han klarar att gå utvändigt ledaren, sade Kontio.

Tränaren Timo Nurmos var på plats på Åbytravet och har höga tankar om Mellby Viking.

– Jag tror han kommer att passa jättefint i Frankrike och vi siktar på att starta på Vincennes under hösten och vintern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.