Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Propulsion vinner Elitloppet 2020 Foto: TT

Propulsion kan bli av med tidigare segrar

Uppdaterad
Publicerad

I söndags vann Propulsion Elitloppet – men nu riskerar hästens att diskas och idag kan SVT Sport berätta att Propulsion även kan bli av med tidigare segrar. En utredning pågår för att slå fast om hästen genomgått en så kallad nervsnittning i USA 2015 – innan han köptes av tränaren Daniel Redén.

– Vi gör utredningen nu men jag kan säga att en nervsnittad häst inte får tävla i Sverige, generellt. Och en av frågorna här är ju om hästen har behandlats på ett sätt som inte tillåter tävling i Sverige, förklarar Maria Croon som är vd Svensk travsport.

Även om det ingreppet har skett långt tillbaka i tiden, på den punkten är reglerna klara?

– Ja, så är det.

Om en häst har blivit nervsnittad vilket inte är tillåtet, om man kommer fram till att så har skett, gäller det tillbaka i tiden?

– Hästen bedöms inte vara i tävlingsmässigt skick om den behandlats så här enligt vårt svenska tävlingsregemente. Vilka konsekvenser det får får vi i så fall titta på då, säger Maria Croon.

Under direktsändningen av V86 i TV12 på onsdagskvällen avslöjade även Maria Croon att Propulsion nu har fått startförbud.

Nioårige Propulsion kom till Sverige 2015 efter att Stall Zet och Daniel Redén köpt hästen på auktion i USA.

Nervsnittad i USA

De kanadensiska och amerikanska travförbunden uppger att ingreppet ska ha utförts innan hästen såldes till Sverige, något som nu styrks i ett dokument som travsportsajten Sulkysport tagit del av.

Dokumentet är undertecknat av en veterinär på en klinik i USA, där nervsnittning är tillåtet, och ska intyga att ett ingrepp utfördes i Propulsions båda framhovar den 27 april 2015.

Enligt Sulkysport gav Svensk travsport klartecken för Propulsion i Elitloppet trots att det framgick av exportcertifikatet att travaren var nervsnittad.

Att en häst är nervsnittad innebär att man går in och kapar nerverna så att hästen inte ska ha någon känsel och där igenom inte kunna känna smärta. Ingreppet är tillåtet i USA, men i Sverige är det förbjudet och strider mot det svenska dopningsreglementet. Det finns två typer av nervsnitt: Fysisk och kemisk. Den kemiska varianten kan gå tillbaka så att nerverna fungerar igen.

Källa: Trav og Galopp-Nytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer