Propulsion med tränaren Daniel Redén (till vänster) och kusken Örjan Kihlström efter vinsten i Elitloppet på Solvalla i söndags kväll. Foto: TT

Propulsions tränare: ”En mardröm utan slut”

Uppdaterad
Publicerad

Elitloppsvinnaren Propulsions tränare Daniel Redén berättar om den svåra tiden efter uppgifterna om dokumenterad nervsnittning av hästen.
”En vecka som började som en av de allra bästa i mitt liv förvandlades i tisdags till en mardröm som inte verkar ha något slut”, skriver Redén på stallzet.se.

Det var i tisdags det kom uppgifter om att Propulsions utsatts för nervsnittning, vilket är förbjudet i Europa. Han utsattes för ingreppet under våren 2015 och såldes sedan till Redén vid en hästauktion i USA i augusti.

KLIPP: Propulsion kan bli av med tidigare segrar (3 juni)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Propulsion vinner Elitloppet 2020 Foto: TT

Redén hade aldrig köpt hästen om han känt till att den nervsnittats och misstänkte aldrig något under registrering och undersökning när Propulsion kom till Sverige hösten 2015.

”Inte kunnat misstänka något”

”Ingenstans under den här tiden har jag kunnat misstänka att 'Proppen' utsatts för det som nu påstås och som det nu tydligen finns dokumentation på.”

Svensk Travsport utreder nu omständigheterna kring Propulsion.

”Utredningarna kan jag inte uttala mig om, de måste få ha sin gång. Vi tar i alla fall mycket allvarligt på detta och har därför anlitat advokat Jesper Arvenberg att företräda oss. Eftersom det nu pågår utredningar vill jag inte kommentera detta ytterligare innan dessa är klara”, skriver Redén.

Enligt Sulkysport gav Svensk Travsport klartecken för Propulsion i Elitloppet trots att det framgick av exportcertifikatet att travaren var nervsnittad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer