Hästen Propulsion efter vinsten i Elitloppet. Foto: BILDBYRÅN

Förbundet granskar sig självt i fallet Propulsion

Uppdaterad
Publicerad

Svensk travsport har startat en utredning kring Elitloppsvinnaren Propulsion genomgått en nervsnittning i USA 2015. Travförbundets ordförande Marjaana Alaviuhkola berättar för SVT Sport att man också startat en intern granskning om hur man hanterat fallet.
– Vi ska inte bara granska specifika fallet med importen och köpet utan även förbundets hantering, säger hon.

Amerikanska travförbundet (USTA) uppger att Propulsion nervsnittades i april 2015 som är tillåtet i USA, men inte i Sverige. Hästen såldes sedan till Sverige och travtränaren Daniel Redén och efter köpet registrerades nervsnittningen av USTA. Även i exportcertifikatet – som tidningen Sulkysport publicerat – framkommer det att hästen nervsnittats. Tidningen har även tagit del av veterinärklinikens rapport som utförde nervsnittningen.

Under hela utredningen är Propulsion avstängd för tävling i Sverige. Men travförbundets ordförande Marjaana Alaviuhkola kan inte berätta om de kunnat verifiera amerikanska uppgifterna om att Propulsion är nervsnittad.

– Eftersom utredningen pågår är det svårt att kommentera någonting, och det skulle också kunna påverka utredningen. Vi får vänta med sådana uttalandet till vi har all fakta och uppgifterna är verifierade. Det här var ju uppgifter som kom från pressen i tisdags och direkt satte ST igång den här utredningen. Medan utredningen pågår är det svårt att kommentera uppgifter som kommer fram, säger hon.

Utredning klar till veckan

Marjaana Alaviuhkola hoppas att utredningen är klar till nästa vecka. Förutom en utredning om Propulsion har förbundet inlett en intern granskning om hur stjärnhästen kunnat tävla fem år i Sverige med en misstänkt nervsnittning.

– I den här utredningen ingår också en intern granskning över våra processer. Vi ska inte bara granska specifika fallet med importen och köpet utan även förbundets hantering, säger hon och fortsätter:

Det är någonting vi tittar på i utredningen. Hur har det här skett och kartlägga hur processerna varit. Vi behöver få fram all fakta så vi vet vad vi pratar om.

Har det här skadat förtroendet för travsporten i Sverige?

– Vi får se helt enkelt vad utredningen kommer fram till. När vi har all fakta på bordet får vi se vilken skada det förorsakat. Men att det har skadat travsporten, det vet vi.

Klipp: Propulsion kan bli av med tidigare segrar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Propulsion vinner Elitloppet 2020 Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer