Lisa Nordén tycker inte cykelsporten är tillräckligt jämställd och får medhåll från förbundet. Foto: Bildbyrån

Efter stjärnans kritik – får medhåll av förbundet

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Nordén vann SM-guld i tempocykling under onsdagen. Efter segern kritiserade hon cykelsporten för att inte vara jämställd. Nu får hon medhåll av Svenska Cykelförbundets tf generalsekreterare och tävlingsansvarige Anders Bromeé.

– Det är jättebra att hon sätter ljus på den här frågan, säger han till SVT Sport.

Triatleten Lisa Nordén tog hem SM-guldet i tempocykling under onsdagen. Efter segern undrade hon på Twitter varför cykelsporten inte är mer jämställd och har samma prispengar och distanser för både damer och herrar, som det är inom triathlon.

– Man kan ändå fundera på varför det finns en sådan kultur inom cyklingen. Så jag skrev lite för att höra vad folk tycker och tänker. Det har varit ganska mycket kommentarer, jag har mest fått medhåll, säger hon till Kvällsposten.

Under SM-tävlingarna i Burseryd cyklade herrarna fem mil medan damerna cyklade halva sträckan, 2,5 mil.

–  I triatlon så är det vår kärna att det ska vara lika för damer och herrar. Det är lika mycket prispengar och alltid samma distanser. Det är en sport där damsidan är väldigt väl utvecklad och man kan försörja sig som proffs även som tjej, säger Nordén.

TWEET

”Bra att hon sätter ljus på frågan”

Svenska cykelförbundets tf generalsekreterare och tävlingsansvarige, Anders Bromée, pratade med Nordén om saken i målområdet efter tävlingen igår. Och han tycker det är bra att hon tar upp frågan.

– Jag tycker det är jättebra att hon sätter ljus på den här frågan, cykelsporten är en gammal idrott med gamla traditioner som inte anses vara så moderna idag, säger Bromée till SVT Sport.

Nordén föreslår att man kan sträva efter att ha liknande måltider för damer och herrar. Något som Anders Bromée håller med om.

– Vi anpassar oss efter reglerna som finns i internationella tävlingar. Jag har inget emot att införa att man ska ha samma tider för damer och herrar. Jag tycker det är vettigare med samma tider än att ha samma distanser. Då skulle damerna cykla fyra mil jämfört med 2,5 mil som det är nu.

– Men jag tror inte alla som tävlar är lika förtjusta i att köra längre tempolopp. Lisa och de andra triatleterna är vana vid att köra långa distanser själva. Jag hade gärna sett Lisa vara med och tävla i det längre linjeloppet, de får gärna vara med där, säger han.

Jobbar hårt för ökad jämställdhet inom sporten

Till Kvällsposten sa Nordén att ett bra första steg mot mer jämställdhet inom cykelsporten är att införa lika prispengar för både damer och herrar.

– Jag håller med, men vi har faktiskt  lika prispengar i alla tävlingar där svenska förbundet har påverkan. Och även det internationella förbundet har börjat rätta till det.

Hur jobbar ni på förbundet för mer jämställdhet?

– Vi har haft en kvinnlig generalsekreterare och ordförande och vi har en jämställd styrelse. Vi anställer på kompetens och inte gammal tradition och har ansträngt oss för att se förbi kön. Det är en sak att kritisera sporten internationellt men i Sverige så arbetar vi hårt med frågan. Men vi är inte där än och det är inte samhället heller, säger Bromée.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.