Ironmanstjärnans lyft – med mångsidiga sambon

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sen förvandlades triatleten Patrik Nilssons liv fullständigt.
En på ytan lyckad karriär kraschade mentalt vid en Ironmantävling i Mexiko.
Räddningen blev en omstart med hjälp av sin danska sambo och de har redan skrivit historia!

Han ledde loppet i Cozumel 30 km in i den avslutande maratonlöpningen, men var mentalt utbränd. Patrik Nilsson klev sonika av, gick hem till hotellet och valde att bryta med sin coach.

Istället hittade han tillbaka till idrottsglädjen med hjälp av sin danska sambo Teresa Heimann Olsen, en tidigare mästerskapsmedaljör i karate som driver en coachingfirma i Danmark. Olsen, som dessutom är utbildad nutritionist, tog sig an sin allra närmaste adept och tillsammans har de skrivit triathlonhistoria.

I Köpenhamn i slutet på augusti sprängde han som förste svensk den magiska åttatimmarsvallen, tiden 7.49.18 placerar honom dessutom som världssjua genom alla tider.

Sex veckor senare gick han under åtta timmar på nytt i en tävling i Barcelona, 7.55 trots teknikbekymmer på cyklingen. En magisk höst.

– Utåt var det troligt att visa sponsorer, visa triathlon att jag har gjort det en gång och en gång till. Det var inte bara en slump. Det är faktiskt den nivån jag har, säger han till SVT Sport som hälsat paret i lägenheten utanför Köpenhamn.

Mer kolhydrater har stärkt honom

Hon har inte bara fått till rätt träning för svensken, det har också gett honom ett lyft vad gäller näringsintaget. Patrik Nilsson har gått från att äta sund mat till att äta sund och kolhydratrik mat. Det har gett större energi i passen och bättre återhämtning.

Dessutom har Heimann Olsen, med sin bakgrund i kampsporten, jobbat hårt för att ge honom ett starkare självförtroende. Hon pratade i veckor före rekordloppet i Köpenhamn om att han inte bara skulle vinna, utan också ta sig sub-8!

Och nu är siktet inställt på nästa års Ironman-VM på Hawaii och att lyckas bland de allra största. Inte kanske första året som lär bli ett läroår, men sen kommer det smälla till:

– Jag tror att Patrik kommer bli riktigt stor. Jag är säker på att han kommer att vinna Hawaii och dessutom göra det flera gånger. Det mentala ska med till 100 procent och det ska det arbetas hårt med, säger hon självsäkert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer