Foto: TT

Hubbard blir första transpersonen i OS

Uppdaterad
Publicerad

Den nyzeeländska tyngdlyftaren Laurel Hubbard har tagits ut för att representera sitt land i Tokyo-OS och blir därmed den första transperson att tävla i olympiska spel.

Hon hade redan tidigare klarat kvalgränsen. Men nu är det även bekräftat.

Laurel Hubbard kommer att delta i damernas 87-kilosklass, uppger Nya Zeelands olympiska kommitté i ett uttalande.

”Jag känner mig tacksam och ödmjuk av den vänlighet och det stöd som så många nyzeeländare har visat mig”, säger Hubbard i uttalandet.

Låga testosteronnivåer

43-åriga Hubbard föddes i en manlig kropp, men korrigerade kön till kvinna i 30-årsåldern. Tidigare tävlade hon som man, men fick tillåtelse att börja tävla med damerna sedan hon visat tillräckligt låga testosteronnivåer.

Internationella olympiska kommittén (IOK) tillåter transpersoner att tävla såvida testosteronnivåerna är tillräckligt låga, under 10 nanomol per liter. Det kriteriet uppfyller Hubbard.

Beslutet att tillåta Hubbard att medverka i OS har ifrågasatts, bland annat av tidigare idrottare. Kritikerna menar att IOK inte tar hänsyn till vad man anser är fördelar av att ha genomgått puberteten som man.

ARKIV: Kritik mot att transperson kan få OS-plats (31 maj)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.