Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kritik mot att transperson kan få OS-plats Foto: Skärmdump

Kritik mot att transperson kan få OS-plats

Uppdaterad
Publicerad

Laurel Hubbard, 43, ser ut att bli den första transpersonen att delta i ett OS.

Vilket den tidigare tyngdlyftaren Tracey Lambrechs riktar hård kritik mot.

– Jag är ganska besviken, besviken för alla kvinnliga idrottare som kommer att förlora den platsen, säger hon till tv-kanalen TVNZ.

Nyzeeländska tyngdlyftaren Laurel Hubbard har inte tagits ut än men har nått upp till samtliga krav som krävs för en eventuell OS-biljett. Lambrechs, som tävlade för Nya Zeeland på OS i Rio de Janeiro 2016, tycker inte att det är rätt.

– Vi är alla för jämställdhet för kvinnor inom sport men just nu tas den jämställdheten ifrån oss, säger Lambrechs till tv-kanalen TVNZ.

Hubbard föddes i en manlig kropp men genomförde en könskorrigering 2013. Innan det tävlade hon som man. Hon är i nuläget 16:e-rankad i 87-kilosklassen.

”Blir tillsagda att vara tysta”

– Jag har haft kvinnliga tyngdlyftare som kommit fram till mig och sagt ”det här är inte rättvist, vad gör vi?”. Men tyvärr finns det inget att göra för varje gång vi lyfter frågan blir vi tillsagda att vara tysta, säger Lambrechs.

Internationella olympiska kommittén IOK:s riktlinjer säger att transpersoner tillåts tävla om testosteronnivåerna är tillräckligt låga, under 10 nanomol per liter. Det kriteriet uppfyller Hubbard.

Forskare har kritiserat riktlinjerna med argumentet att de inte tar hänsyn till de biologiska fördelarna som finns med att ha gått genom puberteten som kille.

IOK skrev i ett uttalande på torsdagen att man är engagerade i arbetet för inkludering, men att man just nu ser över riktlinjerna.

”IOK utvecklar nya riktlinjer för att hjälpa till så att alla idrottare – oavsett deras könsidentitet och/eller könsuttryck – kan delta i säkra och rättvisa tävlingar”, skriver IOK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer