Misslyckat ryck och dålig mage förstörde för Strenius

Uppdaterad
Publicerad

Tre misslyckade ryckförsök förstörde dagen för Patricia Strenius i tyngdlyftnijngs-VM.
Då hjälpte det inte att hon gjorde bra i från sig i stöt, och blev femma.
– Alltid tufft att bomma ut sig. Men jag har varit matförgiftad i tre dagar, sa Strenius till SVT Sport.

Långt bort i Asjgabat i Centralasien kämpar tre svenskor i tyngdlyftnings-VM. I 59 kilosklassen blev Angelica Roos 23:a , men i 71 kilosklassen, där Sverige har två deltagare gick det bättre. Klassen var uppdelad i två grupper utefter tidigare resultat och Maria Åkerlund vann b-gruppen på tisdagsmorgonen.

Efter att Patricia Strenius, lite oväntat, vunnit EM i våras fanns det vissa förhoppningar om ny framgångar för när damernas  a-grupp i 71 kilosklass skulle avgöras under VM i Turkmenistan.

Men det blev fel i ryckmomentet. När hon var på väg att få upp 97 kilo i ryck föll hon bakåt, både på första och andra försöket.

Inför det tredje, och sista (varje tävlande har endast tre försök i varje delmoment) var hon bestämd:

– Kom igen nu, bestämd, sa hon tydligt inför tv-kamerorna.

Femma i stöt

Men det hjälpte inte. Patricia fick ge upp även i det tredje försöket.

– Jag var inte riktigt där i dag, det är sådan som händer i idrott. Jag har varit matförgiftad i tre dagar. Men det är alltid tufft att bomma ut sig, var Patricia Strenius ord efteråt.

Hon har, liksom många andra svenska tynglyftningsdamer, grunden i en annan sport. Patricia var friidrottare först, och sedan en stjärna i sporten crossfit. Innan hon hittade tyngdlyftningen.

När hon vann EM i våras tog hon 99 kilo i ryck och 131 i stöt. Nu , med betydligt bättre motstånd klarade hon också 131 kilo i stöt.

Hon gjorde tre fina försök i stöt och log glatt efter att ha elegant klarat 131 kilo i stöt.

Kinesiskan Wangli Zhang dominerade viktklassen totalt. Hon vann ryckmomentet på 115 kg och var helt överlägset i stöt där hon slog världsrekord med att klara 152 kilo. Hon vann därmed sammanlagt med resultatet 267 kilo,  15 kilo bättre än tvåan Sara Ahmed från Egypten och 25 kilo bättre än Nadezda Likhacheva, Kazakstan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer