Foto: Bildbyrån

Sverige stöttar upprop mot IWF

Uppdaterad
Publicerad

USA kräver förändringar i det internationella tyngdlyftningsförbundet.

Ett upprop som det svenska förbundet ställa sig bakom.

– Vi vill ha en sport fri från dopning och fri från korruption, säger generalsekreteraren Sebastian Nurmi till SVT Sport.

Efter skandalerna i det internationella tyngdlyftningsförbundet, IWF, vill USA:s tyngdlyftningsförbund se en förändring i det internationella förbundets organisation. USA vill ha en extrainsatt kongress där man bland annat ska rösta fram en ny ordförande.

För att få till detta måste 20 procent av medlemsländerna, 38 stycken, ställa sig bakom skrivelsen. Svenska förbundet hade ett extrainsatt styrelsemöte i går där man diskuterade frågan.

– Svenska tyndlyftningsförbundet ställer sig bakom USA:s skrivelse. USA vill få in oberoende människor som kan förändra organisationen och vi i svenska förbundet ställer oss bakom det. Vi kommer att skriva på den skrivelsen, säger generalsekreterare Sebastian Nurmi till SVT Sport.

– Vi vill ha en sport fri från dopning och fri från korruption. Det här kan vara ett sätt för att få till den förändringen.

Riskerar att kastas ut från OS

Förhoppningen är att den extrainsatta kongressen ska hållas så fort som möjligt, förutsatt att tillräckligt många medlemsländer ställer sig bakom skrivelsen.

Det var tidigare i år som den före detta ordföranden i det internationella förbundet Tamás Aján tvingades avgå efter att en utredning visat att han köpt röster, dolt 40 positiva dopningsprov och misstänkts för korruption då det saknades täckning för nästan 100 miljoner kronor i IWF.

Bara den senaste veckan har förbundet dessutom haft tre tillförordnade ordföranden och en styrelseledamot, Antonio Urso, har avgått.

”Skälet till beslutet är att jag inte längre delar styrelsens politiska linje som jag anser är galen och destruktiv för framtidens tyngdlyftning”, skrev Urso i ett mejl till alla styrelsemedlemmar, enligt sajten Insidethegames.

Internationella olympiska kommittén har också hotat med att kasta ut sporten från OS eftersom reformeringen går för långsamt.

– Vi vill självklart att tynglyftningen ska finnas kvar på det olympiska programmet men det är inget som vi spekulerar i, säger Nurmi.

KLIPP: Sant eller falskt om anabola steroider (05 februari 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.