Carita Hansson dominerade i dag. Foto: SVT Sport

Trendbrottet: Fler damer i styrka

Uppdaterad
Publicerad

Inom tyngdlyftning och styrkelyft ser vi allt fler damer. I år på SM, för första gången, är damerna i majoritet över herrarna.

– Det har plötsligt dundrat till. Damer kom in i vår idrott i början av 90-talet och då var det bara en handfull som tävlade. Antalet kvinnor har ökat varje år men mer de senaste åren. För några år sedan tog vi oss över 100 damer, sedan 170 och det bara fortsätter, säger Håkan Johansson, generalsekreterare på Svenska Tyngdlyftningsförbundet.

Crossfit bakom ökningen

Och vad som ligger bakom ökningen är en ny träningstrend. Nämligen crossfit. Crossfit är en träningsform som innhåller mycket styrkelyft och tyngdlyftning. Något som blir som en inkörsport till sporterna.

SM-veckan sommar 2014

Och det är alltså framförallt damer som börjar med tyngdlyftning och styrkelyft.

– Jag höll på med crossfit och blev introducerad till styrkelyft. Jag fastnade, klubben är som en stor familj. Vågar man sig dit är man fast. Man märker att det blir fler tjejer som tränar och tävlar. Jag tror att det är tydligare nu än förr att tjejer är starka och kan lyfta. Bland annat marknadsförs fler styrkelyftstjejer som Jenny Adolphsson och visar att vi också kan, säger Matilda Vilmar som tävlar för Sundbybergs TK.

Fakta

Antal tävlande kvinnor/män SM klassiskt styrkelyft 2013: 42/69*

Anmälda kvinnor/män SM klassiskt styrkelyft 2014: 95/94*  

Anmälda kvinnor/män SM tyngdlyftning 2013: 28/40 

Anmälda kvinnor/män SM tyngdlyftning 2014: 46/34

*Ej inräknat bänkpress-SM som är en egen tävling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan sommar 2014

Mer i ämnet