Amanda Lind: ”Vi politiker behöver göra det vi kan”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport har den senaste veckan belyst problemet inom svensk idrott med unga som inte har råd att utöva sin idrott. I Sportspegeln gav idrottsministern Amanda Lind sin syn på problematiken.

– Dels behöver idrottsrörelsen rannsaka sig själv ordentligt och vi politiker behöver göra det vi kan så att idrottsrörelsen får bästa förutsättningar, säger hon.

I kvällens Sportspegel belystes att tjejer från familjer med mindre pengar inte idrottar i lika stor utsträckning, men att det i vissa kommuner i Sverige ändå tar steg i rätt riktning. Amanda Lind säger att hon inte tror att endast fler bidrag är en lösning på problemen, utan att det behövs mer än så.

– Jag tror inte vi ska utesluta särskilda ekonomiskt riktade satsningar, det kan vara en del. Men jag tror också att det här är något som idrottsrörelsen behöver ta på stort allvar i all sin verksamhet. I bidragsfördelning, i hur man utformar verksamheten, vilka krav man ställer och hur man tillsammans med kommunerna jobbar med att nå den här gruppen specifikt. Det finns många goda exempel, men det måste bli något som inte stannar vid enstaka kommuner utan också blir en del av hela idrottsrörelsens arbete.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.