Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Landslagschefen Anders Byström öppnar för Alvar Myhlback i världscupen

Uppdaterad
Publicerad

Han är bara 16 år och förstaårsjunior.

Men Alvar Myhlback kan världscupdebutera redan i vinter.

– Vi får se hur det går i starten på säsongen och ingenting är ju omöjligt, säger landslagschef Anders Byström till SVT Sport.

Den svenske längdtalangen Alvar Myhlback har överösts med beröm, även i Norge. Han tillhör långloppsteamet Lager 157 i Ski Classics, och satsar mot junior-VM i Kanada i början av 2023.

– Det är fortfarande långloppen som är lite huvudfokus. Om jag gör det så bra att jag förtjänar en världscupplats så är det självklart spännande att testa, säger Alvar Myhlback till SVT Sport.

Myhlback tänker kombinera långlopp och traditionella längdtävlingar, och vill debutera i världscupen. Och landslagschefen Anders Byström är beredd att bryta en riktlinje för 16-åringen, genom att öppna världscupdörren redan nu och inte vänta tills han är 19 år och sistaårsjunior.

”Ingenting är ju omöjligt”

– Det är ju ytterst ovanligt att det händer framför allt på herrsidan, på damsidan har det väl hänt någon gång tror jag. Jag vet inte ens om det hänt någon gång på herrsidan, så det är ett stort mål att ha, men jag gillar ju attityden. Man ska vara offensiv, säger landslagschef till Anders Byström till SVT Sport.

– Sedan så måste man också vara realist. Jag vill inte gå händelserna i förväg, vi får se hur det går i starten på säsongen och ingenting är ju omöjligt.

Finns det någon nackdel med att få chansen redan som 16-åring i världscupen? 

– Ja, det kan det göra. Det beror helt på personen i fråga och hur man attackerar uppgiften. Jag tror att det handlar om att ha rätt förväntningar på sig. Man kan absolut få en snabb utveckling av att prova tidigt, men det kan också gå andra vägen av det blir för mycket hauss och för mycket press. Där är det upp till oss från landslaget att skydda honom.

Spänd inför vintern

Det är fortfarande bara försäsong, och Alvar Myhlback känner sig spänd på den kommande vintern.

– Jag har ingen riktigt tydlig plan på vad jag vill göra med tävlingar under vintern. Jag tar det som det kommer och gör det som jag känner för, tror på och tycker är kul.

Världscupen har premiär i Ruka den 25 november medan Ski Ckassics inleds i Bad Gastein den 10 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.