Anna Haag ger tips till blivande skidåkaren Stephan Wilson. Foto: SVT

Anna Haags tips till Stephan: ”Skit i Vasaloppet”

Uppdaterad
Publicerad

I minidokumentärserien Stephan på glid ska Stephan Wilson lära sig åka skidor, med målet att klara Vasaloppet. I det andra avsnittet träffar han skidåkaren Anna Haag på ett träningsläger.

Hon ger honom tips på hur han kan bli en bättre skidåkare och fixa Vasaloppets nio mils. Här finns alla Anna Haags råd samlade – även de som inte var med i programmet:

1. Du måste vilja

– Teknik, visst att det är en viktig grej, men mycket av det vi håller på med bygger på vilja. Man kommer ingenstans utan vilja.

Vinterstudion

2. Sätt upp små mål

– Problemet när många sätter upp mål är att de ställer alldeles för höga krav från första början. Man måste veta vart man har sitt utgångsläge någonstans, och sedan sätta ett mål för varje pass, för varje månad. Och inte sätta ribban för högt utan sätta den där det är rimligt att man klarar det.

3. Skit i Vasaloppet

– Skit i Vasaloppet helt och hållet. Fokus just nu på att få en kondition, orka springa fem kilometer, orka ta sig upp för ”den här backen”. Du kan göra ett moln som heter ”Vasaloppet” och sen där under skriver du: springa fem kilometer, staka det här, kunna åka rullskidor. Gör många sådana så att du får checka av något någon gång.

4. Ha tålamod

– I längdskidor och sporter där det handlar mycket om teknik så krävs det mycket tålamod. Och det gäller att ha tålamod. Man blir frustrerad, och det är ok att bli frustrerad, bara man blir frustrerad på det sättet att man känner att man vill lära sig mer, och inte blir så frustrerad att man skiter i det.

5. Var nöjd

– När du ligger i sängen på kvällen och sammanfattar din dag, ska du alltid ha någonting att klappa dig själv på axeln för. Du ska också ha någonting du kan göra bättre. Men för mig finns det ingen anledning att hålla på med skidor om jag inte skulle kunna tillåta mig själv att vara nöjd för någonting varje dag.

6. Unna dig

– Gillar du god mat eller godis? När du har gjort någonting jäkligt bra, gå förbi och köp en godispåse. Unna dig saker när du lyckas så att du har en morot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet