Sammanlagt 100 lastbilslass med konstsnö har fraktats till Sjusjön med anledning av den norska premiärhelgen. Foto: Even Björingsöy Johnsen/NRK

Arrangörens drastiska åtgärd: Tvingats frakta 2 000 kubikmeter snö

Uppdaterad
Publicerad

Norsk skidskyttepremiär i norska Sjusjön.

Då tvingas arrangören vidta drastiska åtgärder och fraktat över 100 lastbilslass med konstsnö.

– Jag tycker det är på sin plats att överväga en senare säsongsstart, säger NRK:s expert Harry Luchsinger.

Samtidigt som svenskarna inleder säsongen i Idre, för tredje året i rad, gör sig grannlandet Norge redo för nationell premiär i Sjusjön.

Men det har inte varit någon smärtfri planering för arrangören.

Först meddelades det att tävlingen skulle flyttas till Birkebeineren med anledning av större snölager från fjolårssäsongen. Men i söndags, med mindre än en vecka kvar, drogs den planerade flytten tillbaka.

Lösningen för att genomföra premiären i Sjusjön? Frakta 100 lastbilslass med sammanlagt 2 000 kubikmeter konstsnö från Birkebeineren, vilket ska räcka till den 1,5 kilometer långa banan. Detta då det är för milt väder för att producera konstsnö, direkt på plats.

– Det säger väldigt mycket om vilka krafter vintersporten kämpar mot dagligen. Tyvärr känns det lite väl desperat att genomföra en nationell säsongspremiär utifrån dessa premisser, säger NRK:s sportkommentator Jan Petter Saltvedt.

SVT Sport sänder från hela Sverigepremiären med start klockan 9.30, både lördag och söndag. Tävlingshelgen innebär också startskottet för Vinterstudion.

KLIPP: Nu är det dags – premiär för Vinterstudion:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se skidskytte direkt i Vinterstudio-premiären i helgen. Foto: Bildbyrån/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.