Björn Ferry är spänd på Stina Nilssons debuttävling som skidskytt. Foto: Bildbyrån

Björn Ferry inför skidskyttepremiären: ”Stina har alla blickar på sig”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen är det säsongspremiär för de svenska skidskyttarna i Sverigecupen i Idre. SVT sänder både lördag och söndag när åkare som Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och debutanten Stina Nilsson finns med på startlinjen.

– Stina Nilsson blir verkligen spännande att se. Hon har alla blickar på sig, säger Ferry.

Vad kan man förvänta sig av Stina Nilsson?

– Det är väldigt svårt att säga. Det känns osannolikt att hon skulle skjuta noll och vinna. Men den stora frågan är hur fort hon åker, för det är det som i förlängningen styr hur bra hon blir. Hur mycket snabbare än Hanna Öberg är hon? Är det en minut? Det spelar en väldigt stor roll.

Vad blir den största utmaningen för henne den här säsongen?

– Jag skulle tro att det handlar om att skidskytte är en mer frustrerande sport. Det går ofta väldigt dåligt, hur bra man än är. De flesta blir väldigt besvikna då och då, och hur hanterar hon det? Sprint är visserligen lite besläktat. Där kan man vara i bra form och så kör någon av staven. Men skidskytte är mer personligt. Man är mer utsatt, säger Ferry och fortsätter:

– Det är svårt att skylla på någon annan om man bommar fem skott. Det är den stora utmaningen över tid, att gå vidare. Men det första du frågar om är Stina, så hon har alla blickar på sig.

Vad ser du annars mest fram emot att se i helgen?

– Stina Nilsson blir verkligen spännande att se. Sen är det en bra värdemätare för alla. Är det Hanna (Öberg) som är starkast? Och hur snabbt åker lillasyster Elvira? Jag tror hon kan ha tagit steg och kanske till och med åker fortare än Hanna. Sen är hon inte lika bra på att skjuta som Hanna, så jag tror ändå Hanna drar det längsta stråt där.

– Hela damlaget är verkligen starkt. Det är många som har en hög nivå och pushar varandra. Bland grabbarna är det Sebastian Samuelsson som har störst potential. Men frågan är om han kan vända på det här. Det gick i fel riktning förra året.

Vilka chanser har Hanna Öberg i den totala världscupen?

– Hanna vinner världscupen i år om hon kan skaka av sig ståfrossan hon hade under stora delar av fjolåret. Då blir hon väldigt svår att slå.

ARKIV: Här gör Stina, 4 år, sin första segerintervju (10 november 2020)

Så sänder SVT från Sverigecupen:

Lördag

09.50-12.55 SVT1/SVT Play: skidskytte Idre, sprint

Söndag

09.10-13.00 SVT1/SVT Play: skidskytte Idre, kortdistans

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.