Charlotte Kalla redo för Holmenkollen

Uppdaterad
Publicerad

Efter OS-succén är det i helgen åter dags för Charlotte Kalla att jaga världscuppoäng. 30-åringen pratade med SVT om tankarna inför helgens klassiska tremil i Holmenkollen.

Charlotte Kalla har haft en fantastisk säsong, den fina formen hon visade upp i säsongsinledningen höll i sig över OS där hon tog fyra medaljer. I helgen gör hon sin första tävling sedan OS i norska Holmenkollen, och det är en förväntansfull Kalla som ställer sig på startlinjen på söndag.

– Det ska bli superkul att ta på sig nummerlappen igen, säger hon till SVT.

Hennes fantastiska OS sitter fortfarande i kroppen och hon tänker tillbaka på tiden med glädje och vad hon minns mest vet hon säkert.

– Glädjen som jag hade när det var dags för tävling. Det är kul att tävla när man känner sig stark och snabb.

Hyllar Björgen

Efter OS har Kalla tränat hemma i Sundsvall, något som gjort henne gott. Men på söndag väntar Holmenkollens tuffa tremil mot Marit Björgen, som vunnit loppet hela sex gånger.

– Marit är en fantastisk skidåkare. Det är kul att se hur hon hela tiden utvecklas. Hon kommer nog att ha ett stort stöd av hemmapubliken, men jag hoppas kunna vara med och kriga lite längre än i OS.

Loppet hon pratar om är tremilen där Marit Björgen vann i överlägsen stil efter att ha ryckt tidigt i loppet. Men under säsongen har Björgen inte varit så överlägsen. I december ryckte Kalla ifrån Björgen på samma vis och vann långt före norskan.

– Starten på säsongen har betytt jättemycket, jag blir nästan tagen när jag får se det och tänker tillbaka. Det var viktigt att visa att jag kunde bryta barriärer så tidigt.

Taggad inför Holmenkollen

Inför loppet på söndag är hon laddad, och poängterar att det är något speciellt med tremilen i Holmenkollen.

– Kollen är en av de finaste loppen att prestera bra på, men det är flera som vill prestera bra där och det får jag vara ödmjuk inför.

Någon taktik har hon inte tänkt ut än.

– Nej, det är ju en masstart så det gäller att vara här och nu. Att vara med och ta smarta beslut i nuet, säger Kalla och berättar att hon hoppas kunna ta med sig positiv energi från loppet in i träningsperioden.

– Jag ser fram emot att ta mig an den här utmaningen. Det är en av de sista tävlingarna och det är skönt att veta att man gett allt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.