Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markus Cramer förstår inte svenskornas hållning till ryska idrottare. Foto: Bildbyrån/SVT

Tidigare ryske tränaren kritiserar svenska stjärnorna: ”Jag blir ledsen”

Uppdaterad
Publicerad

I höstas sade bland annat Maja Dahlqvist och Linn Svahn att de skulle överväga en bojkott om ryssar fick vara med i VM. Då rasar den tidigare ryske landslagstränaren Markus Cramer mot svenskorna.

– Jag blir ledsen av det. Bakom beslutet finns människor och idrottare, säger han till SVT Sport.

Tidigare i veckan gick den internationella olympiska kommittén ut och berättade att de vill hitta ett sätt för ryska och belarusiska idrottare att tävla under neutral flagg i kommande OS.

Det välkomnas av Markus Cramer, tysken som tidigare var rysk landslagstränare och nu är i det italienska längdlandslaget.

– Jag tycker att det är ett bra beslut. Jag hoppas för det första att kriget tar slut väldigt snart och för det andra att ryska idrottare kan komma tillbaka snart även i världscupen, säger han och fortsätter:

– Just nu förstår de (ryska åkarna) att det inte är möjligt att tävla här. Men de hoppas inför framtiden.

I höstas, då ett återinträde för ryska åkare togs upp, sade Linn Svahn och Maja Dahlqvist att de övervägde bojkott ifall ryskorna fick vara med. Tidigare i veckan berättade Svahn att hon står fast vid sin ståndpunkt. Det förstår inte Cramer.

– Jag håller inte med de svenska idrottarna. Jag tror inte att någon av dem har kommunicerat med de ryska idrottarna. Det är bra att prata med dem och höra deras åsikter om kriget och situationen. För mig är det inte bra att de pratar om bojkott och sådana saker. Jag blir ledsen av det. Bakom beslutet finns människor och idrottare. Jag vet att de flesta av dem inte stöder kriget. Det är enkelt att stå vid sidan och peka finger, säger tränaren.

Cramer menar att de ryska idrottarna behövs för konkurrensen inom längdskidorna.

– Vi behöver de ryska idrottarna för den här sporten. Det är inte bra för sporten att man har sju norskor bland de tio främsta. Det är bättre med ryssarna tillbaka. Jag håller med om att kriget måste sluta, men vi måste också se till framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.