Foto: Bildbyrån

Dahlström om big air-nyheten: ”Absolut inte väntat”

Publicerad

Tidigare i dag kom nyheten att big air blir verklighet även för freeskiing-åkarna i nästa vinter-OS. Emma Dahlström, ett av Sveriges största big air-hopp, är väldigt positiv till nyheten.
– Alla vi i laget tycker att det ska bli väldigt skoj, säger hon till SVT Sport.

Freeskiåkaren Emma Dahlström är en av dem som var kritisk till att big air inte var med på OS-programmet i vintras, trots att det fanns med för snowboardåkarna.

– Vi låg väl något år bakom när det kom till organisation, men när ändå big air-arenan var uppbyggd kändes det lite snopet. Vi var ju på plats, men det fanns väl inte plats för oss helt enkelt, säger Dahlström till SVT Sport.

Mer satsning

Nu har hon fått ett glädjande besked inför nästa vinter-OS.

– Det är så klart jätteroligt, kul besked att få. Jag tror att det kommer att göra att det satsas mer på big air, och Sverige har gått bra i det. Alla vi i laget tycker att det ska bli väldigt skoj, säger hon.

Stefan Karlsson, sportchef för freeskiing i Svenska skidförbundet, sa att det var ett väntat besked. Men för Dahlström var det inte en självklarhet.

– Det var absolut inte väntat att det skulle bli så här. Vår sport är så ung och det är alltid hård konkurrens om sporterna på OS-schemat. Men det är roligt att de vågar tro på vår sport, säger hon.

”De ska få en match”

Dahlström, som varit framgångsrik i big air de senaste åren, tror det ger ett rejält uppsving för sporten, både via media och med fler åkare som intresserar sig för grenen.

– Det är klart att det kommer bli en nyhet kring big air när vi närmar oss OS och jag tror att det är fler unga som vågar testa det här nu, säger hon.

Som Sveriges största konkurrenter ser hon Schweiz.

– De har i princip dominerat den scenen. De är otroligt vassa. Men de ska få en match, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer