Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här är det nya fluorförbudet i skidsportvärlden. Foto: TT

Det här är fluorförbudet i skidvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den 1 juli 2023 är det totalstopp för fluorvalla inom all skid- och skidskyttesport på internationell nivå. Men varför kommer detta förbud, och varför har det dröjt? Här har vi rett ut det omdebatterade förbudet.

Redan i säsongens första tävling stoppades en tävlande på grund av det nya förbudet och bland aktiva finns en viss oro. Lär dig mer om förbudet i klippet ovan.

+ Högfluorerade ämnen finns inte naturligt i miljön utan har skapats för att stöta bort fett och vatten. De används bland annat i textil- och läderimpregnering, livsmedelsförpackningar, nonstick-pannor, rengöringsmedel, brandskum och skidvalla.

+ Koncentrationerna i produkterna är oftast låga men utsläppen till miljön betydande. Dessutom är ämnena mycket stabila vilket gör att de bryts ner mycket långsamt eller inte alls.

+ Fluorvallor innehåller högfluorerade ämnen som tillhör antingen C6- eller C8-kemin. Skillnaden mellan C6 och C8 är längden på kedjan av kolatomer (sex eller åtta atomer). Det tar betydligt längre tid för C8 att brytas ner i naturen och högfluorerade ämnen som tillhör C8-kemin är förbjudna enligt EU-lag.

+ Ambitionen är att förbjuda all fluorvalla, men problemet är att det saknats tillförlitliga kontroller och ett system för kontrollerna som gör det möjligt att på ett smidigt sätt valla och kontrollera skidorna inför tävlingarna.

+ Den förbjudna fluorvallan fungerar extra bra i smutsig och blöt snö.

+ Kritik som lyfts mot ett totalförbud har handlat om att det saknats tillförlitliga kontroller och ett system som gör det möjligt att på ett smidigt sätt kontrollera skidorna inför tävlingarna.

Källa: Kemikalieinspektionen, Naturskyddsföreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.