Det oväntade OS-stödet – från Calgary

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte odelat positivt i Stockholm kring ett eventuellt OS 2026 i huvudstaden men det är inget emot hur det ser ut i konkurrentstaden om värdskapet, Calgary. Där protesteras det dagligen för att inte arrangera spelen. Nu går kanadensiska skattebetalarnas förening till och med så långt att man aktivt stöttar Stockholms kandidatur.

Omsvepta med svenska flaggor hållandes tallrikar med köttbullar ställde man häromdagen upp utanför Ikea i Calgary för att aktivt stötta den svenska OS-kandidaturen Stockholm 2026, skriver Calgary Herald.

För 30 år sedan 1988 hölls vinter-OS i Calgary. Kanadensiska skattebetalarnas förening, CTF, vill inte se ett nytt OS i hemstaden.

Om det svenska budet blir framgångsrikt så skulle det visa på hur näringslivet  istället för skattepengar kan finansiera ett OS, menar CTF:s ordförande Franco Terrazzano.

– Det som Calgary behöver minst av allt är mer skatter, ekonomiskt underskott och myndighetsmissbruk, säger Terrazzano.

CTF utgår från det som SOK har sagt, att inte en enda svenska skattekrona ska gå till OS om det hålls i Stockholm.

”Komiskt att stötta Stockholm”

– Det är den här modellen vi måste ha om vi ska gå vidare. Om OS skulle kunna bli av utan att använda våra skattepengar så skulle CTF stödja det, men så är det inte, säger Terrazzano.

Förespråkarna för ett Calgary-OS, gruppen Yes Calgary 2026, tror inte på SOK:s löfte.

Jason Ribeiro en företrädare för gruppen, menar att det är rent ut sagt komiskt hur skattebetalarnas förening i Calgary nu stödjer Stockholm, som de menar också kommer att behöva skattepengar för att genomföra ett OS. Att man från SOK:s sida säger att man redan har 90 procent av anläggningarna klara förändrar inte detta menar man.

– De kommer fortfarande att behöva bygga en del anläggningar. Även om de hoppas på privata sponsorer för att bygga så kommer de behöva använda skattepengar för att driva dessa, säger Jason Ribeiro.

Förutom Calgary och Stockholm är Milano/Cortina med i kampen om värdkskapet av OS 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.