Hammarbybacken under världscuptävlingarna i alpint Foto: TT Nyhetsbyrån

Stockholm gläntar på dörren för OS

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad öppnar nu dörren på glänt för ett OS i staden 2026.

– Frågan kommer i ett annat läge om Stockholm inte ska underteckna en ansökan eller stå för några garantier, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) till Aftonbladet.

När den nya majoriteten i Stockholms stad tillträdde stängde man dörren helt till en OS-ansökan om vinter-OS 2026.

Dörröppningen kommer sedan Ernlund tagit del av uppgifter som är nya för henne. De handlar om att OS-arrangören inte har några andra krav på Stockholm än att hyra ut arenor och andra platser som Kungsträdgården.

– Vi måste träffa SOK och ta del av de här nya uppgifterna. Frågan kommer i ett annat läge om Stockholm inte ska underteckna en ansökan eller stå för några garantier

Ernlund sade till TT tidigare i veckan att skälet till varför Stockholm säger nej till OS är att politikerna inte har något underlag, berett av sina egna tjänstemän, att ta ställning till och att man inte hinner få fram det innan OS-ansökan ska vara inlämnad i januari.

Hon är fortfarande tveksam till att godkänna OS utan ett beslutsunderlag, även om Stockholm inte behöver stå för något i OS utom den befintliga infrastrukturen.

– Det behöver vi prata med SOK om, diskutera de uppgifterna. Vi behöver få klart vilka investeringar som måste stå klara till 2026, vad vi behöver leverera, säger hon till Aftonbladet.

Enligt Sveriges olympiska kommitté (SOK) ska ett OS i Stockholm inte kosta skattebetalarna i Stockholm en enda krona.

Fakta: Så fortsätter kandidatprocessen

11 januari: Sista datum för att lämna in OS-ansökan med bärande garantier, exempelvis statlig säkerhetsgaranti.

Februari–april: IOK-representanter besöker och värderar slutkandidaterna.

12 april: Sista datum för en fullständig OS-ansökan.

Maj–juni: IOK utvärderar kandidaterna som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökningar.

23 juni: OS-värden för 2026 presenteras i Lausanne, Schweiz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.