Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aleksander Aamodt Kilde och Felix Monsén tränar tillsammans: ”Han utmanar oss” Foto: SVT

Felix Monsén tränar med Aleksander Aamodt Kilde: ”Kärlek vid första ögonkastet”

Uppdaterad
Publicerad

Felix Monsén, 28, är ensam fartåkare i Sverige på herrsidan.

Något som gjort att det svenska förbundet köpt in sig i det norska landslaget – där Monsén nu ingår. Idén kom från åkarna själva.

– Jag får träna med de bästa i världen nu, säger Felix Monsén till SVT Sport.

Sedan ett år tillbaka har Felix Monsén varit ensam fartåkare i det svenska herrlandslaget. En tuff situation för Monsén som har kämpat sig tillbaka efter den svåra knäskada har ådrog sig för snart två år sedan.

Men nu har svensken hittat en unik lösning där han tränar med det norska fartlaget och specifikt med superstjärnan Aleksander Aamodt Kilde.

– Jag får inte den träningen i Sverige och den gruppsammanhållningen. Han (Aleksander) är bäst i världen just nu, särskilt störtlopp och super-G. För mig är det mycket att ta lärdom, de är verkligen ett team och jag känner mig som en del utav det, säger Monsén.

Båda bor i Österrike

Den 28-årige svensken är sedan flera år bosatt i Innsbruck där även Kilde bor. En vänskap har vuxit fram och idén om ett samarbete uppkom. Samarbetet kommer att utvärderas efter varje år men det stora målet är att det ska hålla fram till OS 2026.

– Vi har tävlat mot varandra och känner varandra sedan tidigare. Felix är en fin kille, vi hade inte tagit med oss vem som helst. Så när det här kom upp var det som kärlek vid första ögonkastet, säger Aleksander Aamodt Kilde och fortsätter.

– Han har visat bra fart på träningarna så han ger oss utmaning. Vi har haft bra kommunikation hela tiden och nu är vi en ordentlig grupp som kan kämpa om resultaten tillsammans.

Norge har förutom unga åkare som får chansen att komma upp ibland, endast två utövare, Aleksander Aamodt Kilde och Adrian Smiseth Sejersted, så även för Norge är det bra att Monsén nu tränar med dem.

– Jag får ju träna med de bästa i världen nu, sen är de bra killar, bra gäng, superbra tränare, säger Felix Monsén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.