Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lisa Hörnblads kritik – förbundet svarar Foto: SVT/Bildbyrån

Lisa Hörnblad står utan tränare inför säsongen: ”Det är oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Fartåkaren Felix Monsén OS-satsar tillsammans med det norska landslaget.

Samtidigt står Lisa Hörnblad utan tränare och upplägg inför säsongen.

– Det är oacceptabelt att det ska skilja så mycket, det är orättvist, säger hon till SVT Sport.

Felix Monsén är ensam fartåkare på herrsidan i Sverige. Lösningen på att slippa träna själv är att han får satsa tillsammans med Norge. Men Lisa Hörnblad, som är i samma situation på damsidan, har inte erbjudits samma lösning – eller någon lösning alls.

– Jätteorättvist. Jag tycker det är supertråkigt och frustrerande för mig att se någon ha allt i ett upplägg och jag får i princip inget, säger hon till SVT Sport.

”En riktigt svår höst”

Hittills har Hörnblad, som är tillbaka efter år av knäpromblematik, alltså inte haft något upplägg över huvud taget. Hon har ingen tränare eller serviceman, och har ännu inte stått på ett par störtloppsskidor. Detta då hon tränat med de andra i landslaget – som åker slalom.

– Så det har varit en riktigt svår höst och jag vet egentligen inget om framtiden vilket gör det svårt att sätta upp mål.

Vad säger förbundet till dig?

– Man har hela tiden försökt hålla mitt hopp uppe, att de jobbar på att försöka hitta en lösning men ingen lösning har kommit. Det är väldigt mycket osäkerhet och inte så mycket svar från förbundet, säger Hörnblad och fortsätter:

– Det är så svårt att bara ta det med en klackspark. Man vill så mycket och det är ens dröm och livsprojekt så det blir också väldigt jobbigt mentalt, menar hon.

Norskt initiativ för Monsén

Landslagschefen Lars Melin säger följande om kritiken:

– Hon har varit med en grupp och tränat med dem hela hösten och den planen har vi tagit med henne för länge sedan, den har varit glasklar. Nu får vi se hur knät förhåller sig till lite tuffare åkning. Vi vill gärna att hon ska ha knät i ”shape” innan man gör ett system.

Angående att Monsén tränar med Norge menar Melin att det kom sig av att svensken är kompis med åkaren Aleksander Aamodt Kilde.

– Den frågan kom från Aleksander och det har vi tillgodosett, det var en bra lösning. Men det är inte en satsning som vi har gjort, säger Melin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.