Foto: Bildbyrån.

Ferry: ”Hon kan bli en superstar”

Uppdaterad
Publicerad

Björn Ferry summerar skidskyttesäsongen för de svenska åkarna och hur de har gått för hans framtida frälsare.

– Hanna Öberg är på väg att bli en riktigt världsstjärna, säger Björn Ferry.

I början av säsongen presenterade Björn Ferry tre olika kriterier för att  Anna Magnusson, Hanna Öbegr och Sebastian Samuelsson i framtiden skulle kunna frälsa Sverige i skidskyttesammanhang. Det blev stora framgångar under OS och Ferry ser ljust på framtiden för svenskt skidskytte.

Kriterierna: topp tio i åktid, 85 i träffprocent och att vara snabb på vallen.

Hanna Öberg hade ett lyckat OS och har förbättrats på flera kriterier. Hon har tagit nästan 30 sekunder i ren åktid sett över säsongen och har bättrat på sin träffprocent och till följd av det kanske har även skjuttiden har blivit något långsammare.

– Det är ju samband med att hon träffar fler skott. Men Hanna Öberg är på väg att bli en riktigt världsstjärna, hon skulle kunna vinna den totala världscupen men då måste hon kanske åka ytterligare lite fortare.

”Något har gått fel”

Anna Magnusson var den som låg bäst till förra säsongen men hon har inte fått till det den här säsongen och har inte förbättrats i något kriterie.

– Jag tror att hon är övertränad eller underåterhämtad, någonting har gått fel. Så kan hon bara komma tillbaka samma nivå som hon hade förra året så finns det jättemöjligheter för det svenska damlaget på varenda stafett.

– För Anna blir det viktigt nu att återhämta sig så att hon är helt fräsch när hon börjar träna igen.

”Har en bit kvar”

Även Samuelsson hade ett lyckat OS.

– Både Hanna och Sebastian följer den här kurvan och de är verkligen på väg mot den absoluta toppen. Sebastian har inte samma raketfart framåt men han åker något fortare, han skjuter bättre och han har ju tagit både silver och OS-guld så han är ju där uppe men ser man till hela säsongen så har han fortfarande en bit kvar.

Att de unga och lovande nu har börjat prestera tror Ferry kan få positiva effekter även för Fredrik Lindström.

– Nu har han en bra sparringsituation och har inte pressen på sig.

– Hemma VM i Östersund är så himla vältajmat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.