Foto: Bildbyrån

Franske stjärnan: ”Det är otroligt vad norrmän tror på”

Uppdaterad
Publicerad

Norska landslaget har kritiserats hårt de senaste månaderna för sitt användande av astmamedicin. Fransmannen Maurice Manificat reagerar på Norges attityd. ”De norska längdskidåkarna är så stora att de får stöd oavsett vad de gör. Det är galenskap, men också lite vackert”, säger han.

Manificat är en av de mer välkända namnen i längdskidåkningen utanför Norge och Sverige. Han reagerar både på Johnsrud Sundbys avstängning på två månader efter att han hade tagit nära tio gånger så hög dos astmamedicin som tillåtet, och uppgifterna om att norska åkare som inte har astma tar astmamedicin.

Bland annat har Therese Johaug sagt att hon ibland tar medicin fast hon inte har astma.

Astmamedicin inom idrottsvärlden

– Det är väldigt speciellt att friska utövare som Therese tar astmamedicin. Varför ska hon göra det? Speciellt är det trist för Martin. Utövare har ett eget ansvar och kan inte skylla på läkaren. Det är svårt att förstå att Norge kan gå på en sådan smäll. Det är någonting konstigt över det hela, säger Manificat till Dagbladet.

”Rädda för bakterier”

Manificat menar att norska landslaget är för inriktat på medicinering.

– Tröskeln för att bli sjuk i Norge är väldigt låg. Det ska så lite till, och det är livrädda för bakterier. På hotellen håller de på med någon slags diskriminering. De låter de som är sjuka sova i egna rum. Så håller vi inte på i Frankrike eller resten av Mellaneuropa. Det är märkligt, säger Manificat.

– Norrmän är för rädda för bakterier och virus och överdramatiserar småsaker. Det är väl därför de så lätt får astmamedicin också. Jag har själv känt det som kan tolkas som tendenser till astma. När man pressar sig hårt i kylan så gör det ont att andas. Det är svårt att andas. Men jag går inte till läkaren och skaffar astmamedicin för det. Det är galenskap.

Manificat var en av få som kunde utmana Johnsrud Sundby förra året. Han är skeptisk till Norges reaktion på domen.

– Det norska folket bara köpte Martin Johnsrud Sundbys och norska skidförbundets förklaring i dopningssaken. De tog inte ansvar för sina egna handlingar, de lade skulden på ett krångligt regelverk, och det norska folket trodde på det. De norska längdskidåkarna är så stora att de får stöd oavsett vad de gör. Det är galenskap, men också lite vackert. Det är otroligt vad norrmän tror på.

”Ett problem för sporten”

Trots att han är kritisk har han ingenting emot att möta Johnsrud Sundby.

– Sundbysaken är inte en vanlig dopningssak, det är inte epo, det är inte som med Johan Mühlegg, så Sundby är välkommen tillbaka i längskidcirkusen. Det är inställningen till det norska lägret och särbehandlingen som jag reagerar på. Men det hade såklart varit värre om det hade varit epo. De som tas för epo eller liknande bör få livstidsstraff.

Han säger att han ofta upplever att Norge blir särbehandlat av internationella skidförbundet, Fis.

– Det är på ett sätt naturligt. Norge är störst på längdskidor och har störst resurser. De har väldigt mycket makt. Men det är ett problem för längdskidsporten att det är så, säger han.

Landslagschefen Vidar Löfshus försvarar Norges sätt att arbeta.

– Toppidrott är marginaler och optimalisering. Vi tar vara på utövarnas hälsa och ser till att de har bäst möjliga förutsättningar för att lyckas. Vi måste övervaka om våra utövare är sjuka. Det är mest med tanke på att de inte drar på sig allvarliga sjukdomar, så att de missar minst möjliga antal tävlingar och är bäst möjligt förberedda, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Astmamedicin inom idrottsvärlden

Mer i ämnet