Foto: SVT

Fredriksson: ”Jättestort avbräck – trodde på ett år till”

Uppdaterad
Publicerad

För SVT Sports expert Mathias Fredriksson var Marcus Hellners beslut att lägga av överraskande.

– Ja, oväntat, helt klart. Eftersom besked dröjde så trodde jag att han skulle köra vidare i minst ett år till. Det är ett jättestort avbräck för landslaget.

Tomrummet som Marcus Hellner lämnar efter sig i herrlandslaget är enormt enligt Mathias Fredriksson.

– Det är ett jättestort avbräck för landslaget. Han hade behövts minst ett år till för att ta oss igenom den här generationsväxlingen som landslaget är inne i, säger Fredriksson, som blev överraskad av beskedet.

– Ja, oväntat, helt klart. Jag pratade med honom inför säsongen och då lät det som att han skulle köra fram till OS och att det skulle vara slut efter det. Men eftersom besked dröjde så trodde jag att han skulle köra vidare i minst ett år till.

Stor press på Halfvarsson och Rickardsson

Expertkollegan Anders Blomqvist menar att Marcus är en ”kulturbärare” i landslaget, och att det inte bara är hans resultat på tävlingarna som kommer att saknas, håller du med?

– Ja, verkligen. Marcus kommer att vara oerhört saknad under träningsperioderna också. Med sin inställning höjer han alltid kvalitéten på träningen. I början av karriären var han stundtals brutal mot sig själv och klarade inte alltid av att hålla den höga nivån. Efter halva lägret brukade han ha bränt ut sig själv. Vi äldre turades om att tävla mot honom för att orka med. Det var nästan jobbigt att ha en sån i laget, berättar Mathias Fredriksson, och lägger nu stort ansvar på Halvarsson och Rickardsson.

– Som det ser ut nu så är det väl inte så att de andra nationerna darrar när de ser på ett potentiellt svenskt stafettlag. Nu kommer det att vara en stor press på Calle och Daniel (Halvarsson och Rickardsson, reds anm).

Hur ska Sverige ta sig igenom den här generationsväxlingen?

– Ibland blir det ju så att lagmedlemmar tar kliv fram när stora stjärnor slutar, men det är väl ingen hemlighet att vi måste få fram nya, unga åkare. Det är inte lätt.

Ojala varnar för ”enormt avbräck”

SVT Sports expert Johanna Ojala hyllar Hellner som en av de riktigt stora Sverige fått fram inom sporten.

– Han är en av de största svensk längdskidåkning har fått uppleva och kommer för alltid vara en stor del i alla barn och ungdomars autografblock. En förebild som lockat många till skidsporten, utövare som tv-tittare.

Samtidigt flaggar hon för att landslaget nu har ett stort jobb framför sig på herrsidan.

– Att Marcus Hellner tackar för sig i den svenska längdlandslaget innebär ju ett enormt avbräck för dem. En åkare med så stor erfarenhet och kapacitet är en viktig bricka i ett lag, och inte minst ett stafettlag.

– Men jag förstår helt och hållet hans beslut, där jag tror det är en kombination av resultat de senaste åren som inte helt matchat hans mål och det lockande familjelivet som bidrar till att motivationen inte finns där till 100%. Och motivationen måste vara på topp för att en skall orka satsa och vara professionell elitidrottare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.