Frida Karlsson svarar på Diggins kritik: ”Stolt över hur jag agerade”

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan gick amerikanskan Jessie Diggins ut på sin blogg och skrev att ”hela världscupen var arg” då Frida Karlsson fällde henne i den klassiska sprinten på Tour de Ski. Den bilden känner svenskan inte igen.

– Jag är stolt över hur jag agerade i efterhand, säger hon till SVT Sport.

Frida Karlsson klev ut framför Jessie Diggins i kvartsfinalen av den klassiska sprinten i Tour de Ski på nyårsdagen.

Det gjorde att Diggins föll och blev sist i kvartsfinalen. Frida Karlsson diskades och dömdes som sist i kvarten, innan hon sedan bröt hela touren.

ARKIV: Här faller Diggins efter kontakt med Karlsson (1 januari 2022)

Direkt efter verkade inte den amerikanska stjärnan hysa något agg mot Karlsson, men för en vecka sedan gick ut hon på sin blogg:

”Det var ganska lätt att bli av med min frustration när hela världscupen var arg å mina vägnar. Nästintill enad ilska är en fantastisk sak att bevittna, och jag kände ett fantastiskt stöd från alla runt omkring mig.”, skrev hon bland annat.

Nu svarar Frida Karlsson.

– Jag vet bara att jag var arg på mig själv. Jag gjorde en miss. Man tar fel beslut på en sprint ibland. Jag gjorde ett fel som ödelade min tour och det blev inte bra för henne heller. Samtidigt så är gjort gjort, och det är sådant som händer i vår sport. Jag är i alla fall stolt över hur jag agerade i efterhand. Jag hade inte kunnat gjort så mycket annorlunda.

Upplevde du att många var arga på dig?

– Nej, jag vet inte. Jag gick fram till henne och bad verkligen om ursäkt. Då lät det som att hon var väldigt glad över att jag gjorde så. Jag vet inte om det bara var något hon skrev utåt sedan.

ARKIV: Diggins blodig efter fallet: ”Loppet talar för sig själv” (1 januari 2022)

Karlsson har ändå dragit lärdom av incidenten.

– Man kanske ska ha lite mer marginaler i det man gör, men jag fokuserar inte supermycket på det. Utan fokus är framåt.

Den svenska stjärnan har tidigare uttryckt sitt intresse för att åka en sprintstafett på OS i Peking. Hon tror att hennes chanser försämrades på grund av det som hände med Diggins.

– Ja, jag tror nu i och med att jag inte fick visa vad jag kunde i den klassiska sprinten på touren så blir det svårare. Men om jag skulle få frågan så skulle jag absolut vara supersugen, säger Karlsson.

Hon befinner sig nu med resten av landslaget på OS-uppladdning i italienska Livigno och känner sig i bättre form än hon var i under Tour de Ski vid årsskiftet.

– Jag har fått bra svar i träningen och det känns bra. Jag är trygg i planen som vi har lagt upp. Min form är bra mycket bättre än den var då. Nu handlar det om att skaffa lite överskottsenergi, må gött och njuta av solen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.