Calle Halfvarsson är ensam svensk herrskidåkare med en pallplats i säsongens världscup. Foto: Bildbyrån

Halfvarssons magproblem ofarliga

Publicerad

Calle Halfvarssons mystiska magproblem kan ha fått en lösning. Nu berättar landslagsledningen att skidstjärnan lider av IBS (Irritable Bowel Syndrome). – Det är en ofarlig diagnos som grundar sig i en mag-tarmproblematik, säger landslagsläkaren Pär Andersson till SVT Sport.

Med två etapper kvar att köra bröt Calle Halfvarsson, 28, Tour de Ski på grund av magproblem.
Efter att längdstjärnan undersökts har läkarna nu kunnat fastställa diagnosen IBS.

– Det är inte en helt ovanlig problematik i befolkningen och det är en ofarlig diagnos som grundar sig i en mag-tarmproblematik. Något som gett Calle återkommande smärtor, säger landslagsläkaren Pär Andersson till SVT Sport.

Att ha fastställt en diagnos är välkommen, menar Andersson som också berättar att det kommer att göras små justeringar gällande Halvfarsson kost.

–  Det finns vissa mediciner att ta för att han ska undvika smärtorna, men han kommer också få en mer optimerad kost.

Andersson kommer samtidigt med lugnande besked vad gäller Halvfvarsson chanser att tävla i OS.

– Det här är ingenting som gör oss oroliga för att Calle inte ska kunna ställa upp i Sydkorea. Bilden är att han ska komma igång med träningen igen den här veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer