Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikaela Shiffrin och Sara Hector har skrivit under en protest mot sitt eget förbund, Fis. Foto: Bildbyrån

Här är konflikten som splittrar skidvärlden – åkare i protest mot Fis

Uppdaterad
Publicerad

Mikaela Shiffrin och Sara Hector har skrivit under en protest mot sitt eget förbund, Fis.

Organisationen Protect Our Winters anser att det internationella skidförbundets klimatarbete inte är tillräckligt.

Något Fis svenska president inte håller med om:

– Det är svårt att ta dem seriöst, säger Johan Eliasch.

Inleda säsongen senare, se över tävlingskalendern för att minska resorna och framför allt vara mer transparenta i sitt miljöarbete.

Det är några av de åtgärder som organisationen Protect Our Winters vill se från Internationella skidförbundet.

Men protesten, som stöds av närmare 34 000 personer, får mothugg av Fis-presidenten Johan Eliasch.

Det är framförallt En bild från 2019, som användes i kampanjen, som han ifrågasätter. Bilden sägs visa hur maskiner gräver i glaciärer.

Organisationen POW hävdar att man gjorde detta även i år för att förbereda pisterna inför säsongspremiären i Sölden.

– Att de kommer med argumentet att vi förstör glaciärer, det är inget vi har något med att göra. Att då visa en bild på en glaciär som inte har med våra race att göra – det är fel, säger Fis-presidenten Johan Eliasch till SVT Sport.

Under lördagen bröts herrarnas slalom efter att klimataktivister tagit sig in i målfållan. Det finns inget som tyder på att organisationen POW hade något med den demonstrationen att göra.

Protect Our Winters menar att det grävs i glaciärerna på flera orter för att göra i ordning pisterna. Enligt organisationen gjordes det även i Sölden inför årets säsongspremiär. Foto: Vincent Sufiyan/Instagram

Vice ordförande i Protect Our Winters, Clara Edwards, menar att organisationen varit tydlig med att bilden inte är från Sölden eller från i år.

– Oavsett om vi har använt olika bilder i olika tidsperioder så visar det här på att det har gjorts under en lång period, i 35 år, men vi tycker inte det är acceptabelt längre, säger Edwards till SVT.

– Det är svårt att ta dem seriöst efter att de gjort en sådan sak, som inte är ett misstag, utan helt klart med en åtanke att få folk att bli aggressiva mot Fis, säger Johan Eliasch som poängterar att hans kritik riktar sig mot POW och inte mot de aktiva.

– De ska veta att vi tar detta väldigt seriöst, säger Eliasch som vill se över tävlingskalendern för att få ner resandet. Förbundet har även startat ett projekt för att bevara regnskogen för att kompensera sina utsläpp.

– Det finns studier som visar att den här typen av kompensering är värdelös. Så om de har gjort så mycket klimatåtgärder som de säger att de har så vill vi se transparenta och tydliga rapporter på det och inte bara tomma ord, säger Clara Edwards.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.