Jacob Hård tror IOK inte kommer tilllåta de friade ryssarna att delta i OS i Pyeongchang. Foto: Bildbyrån

Hård: ”Om IOK är konsekvent får de inte vara med i OS”

Uppdaterad
Publicerad

28 livstidsavstängda ryssar får sina domar helt hävda av Cas.
Men det är inte samma sak som att de kommer att vara med i OS i Pyeongchang.
– Om IOK är konsekvent så får de inte vara med i OS i alla fall. Det blir en väldigt märklig och rörig situation just nu, säger SVT Sports kommentator Jacob Hård.

Strax efter klockan nio kom beslutet. Den internationella skiljedomstolen, Cas, river upp den internationella olympiska kommitténs, IOK:s, beslut att stänga av 39 ryssar på livstid. 28 får sina domar helt hävda – elva frias delvis.

– Det är förstås en förlust för IOK och en seger för de här ryska idrottarna men det är ju långt ifrån säkert att de får åka i OS för det. Ryssland som land är fortfarande avstängt och fortfarande är det en nämnd från IOK som bestämmer vilka ryssar som får vara med under neutral flagg, säger Hård och utvecklar:

– De har ju stoppat sådana som de, i sina egna ögon, haft betydligt svagare bevis för än de som nu frias. Ustiugov, till exempel, blev aldrig avstängd men de har ändå inte släppt igenom honom. Om de är konsekventa kan de ju inte gärna släppa igenom de här 28 men inte släppa igenom Ustiugov. Det skulle bli väldigt märkligt.

”Tror att IOK kommer vara konsekventa”

Nu återstår den stora frågan inför stundande OS – om det här får IOK att revidera sina planer för de 28 friade ryssarna.

– Det blir ju väldigt spännande nu att se hur IOK reagerar på det här och hur IOK ställer sig till det här. Jag tror ju att de kommer att vara konsekventa. Därför att fortfarande är det ju så att det förekom ett storskaligt fusk i Sotji, säger Hård och fortsätter:

– Det är inte så att Cas säger att det inte förekom fusk i Sotji, utan Cas säger det inte går att knyta de här 28 enskilda idrottarna till det. Och därför så tror jag att IOK kommer att vara konsekvent och inte släppa igenom dem. Annars måste de öppna dörren för väldigt många andra ryssar också.

Kan köra världscupen: ”Allt annat vore orimligt”

Däremot kan de sannolikt börja tävla igen efter OS.

– Jag skulle väl kunna tänka mig att Cas-domen ändå är en slutpunkt när det gäller de här 28. Och det måste också betyda att de internationella förbunden kommer rätta sig efter det här också, säger Hård och fortsätter:

– Skidförbundet kommer låta Legkov och Vylegzjanin köra världscupen från och med nu. Allt annat vore orimligt, säger Hård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer