Jacob Hård kommenterar domen mot Therese Johaug

Hård om domen: Det är rimligt

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaugs dopingavstängning förlängs till 18 månader och hon missar därmed OS. SVT:s kommentator Jacob Hård tycker att domen är rimlig men tuff.
– Man offrar misstagsdoparna för att komma åt de som dopar sig medvetet.

I dag meddelades den slutgiltiga domen mot Therese Johaug av idrottens skiljedomstol, Cas. 18 månaders avstängning innebär att hon missar OS.

– Det är en rejäl skärpning av det straff som det norska idrottsförbundet tidigare utdömt. Fis ville ha ett straff på mellan 16 och 20 månader och Cas har lagt sig precis däremellan, säger SVT:s kommentator Jacob Hård.

Bakläxa för Norge

Straffet är en ordentlig skärpning av det straff som norska idrottsförbundet tidigare uttdömt på 13 månaders avstängning.

– Det är till och börja med en kraftig bakläxa till de norska antidopingsinstanserna som tyckte att det fanns mycket starkare förmildrande omständigheter och ville ge henne ett betydligt lägre straff. Det är tydligt att Cas tycker att hon har brustit i sitt ansvar betydligt mer än de norska instanserna tyckt, säger Hård och fortsätter:

– Annars är ju 18 månader för att åka fast för anabola oavsiktligt ett medium straff. Om det är så att Johaugs historia stämmer är det ett väldigt tufft straff, för ett misstag. Att förlora två säsonger, för det är ju det hon i praktiken gör.

Rimlig dom

– Så som regelverket ser ut är domen rimlig. Idrottarna själva har ett väldigt stort eget ansvar och där har hon brustit, säger Hård.

Men han menar att det finns skäl att diskutera straffen i liknande ärenden.

– Man kan föra en diskussion om vad som är rimligt om hur hårda straffen ska vara, när det handlar om misstag. Man offrar misstagsdoparna för att komma åt de som dopar sig medvetet. För att det inte ska finnas kryphål för dem som dopar sig medvetet så har man ett väldigt tufft regelverk och det drabbar dem som dopar sig av misstag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer