Foto: TT

IOK-basen: Sverige kan få förlängd OS-deadline

Uppdaterad
Publicerad

Internationella Olympiska Kommittén öppnar upp för att förhala Sverige och Stockholms nästa steg i ansökan för vinter-OS 2026.

 Det politiska läget gör att kampanjen kan särbehandlas.

– Vi kommer hitta en speciell flexibilitet, säger Christophe Dubi, bas för den Internationella Olympiska Kommittén, IOK till SVT Sport.

Den 11:e januari ska enligt IOK:s regelverk en regeringsgaranti finnas, i ett näst sista steg, för en ansökan för vinter-OS 2026.

 I och med det politiska läget i Sverige är det oklart om kampanjen Stockholm 2026 kommer kunna säkerställa detta.

– Chanserna kommer fortfarande vara okej. Om du har backning, men inte alla papper på plats, säger Dubi till SVT Sport.

Richard Brisius är kampanjchef för Stockholms OS-ansökan 2026.

– Det klingar med det samarbete vi har haft med IOK. Spelen ska anpassas till staden, inte till spelen. Helt i linje hur vi uppfattar att samarbetet är med IOK.

– Det är viktigt att vi samlar oss. Vi är ett litet land. Internationellt är ett samlat lag viktigt, för att ta hem spelen till Sverige. Ska vi vinna detta så måste vi göra det gemensamt. För att det är bra för Sverige.

Allt tyder på att italienska Milano/Cortina är Stockholms enda motkandidat i kampanjen, för ansökan om vinter-OS 2026. Calgarys folk sa i en omröstning igår nej till vidare kampanj.

– Det var en besvikelse med Calgary. De hade ett starkt och bra projekt. Ekonomin var problemet här. Slutkalkylen kom sent. Det är svårt att övertyga invånarna när den ekonomiska planen ligger på bordet bara dagar innan folkomröstningen, säger Christophe Dubi till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.